Levél a lányunknak
MARK ZUCKERBERG – 2015. December 1. kedd

Kedves Max,

Édasányád és én nem igazán találjuk a szavakat, amelyekkel leírhatnánk, hogy mennyi reményt adtál nekünk a jövővel kapcsolatban. A te most kezdődő életed tele van ígéretesnek mutatkozó lehetőségekkel, és reméljük, hogy te mindezeket boldogságban és egészségesen a lehetőleg legteljesebb formájukban fogod felfedezni. És neked köszönhetően fontosnak éreztük, hogy beszéljünk egy kicsit a világról, amiben remélhetőleg te élni fogsz.

Mint minden szülő, azt szeretnénk, ha te egy olyan világban nőnél fel, ami jobb a miénknél, jobb a mostaninál.

Miközben a hírek szalagcímei gyakran arra fókuszálnak, hogy mi a rossz, mindaddig sok területen a világ egy jobb hellyé válik. Egészségünk javul, a szegénység csökken, a tudás halmozódik és az emberek kapcsolatokat teremtenek. A technológiai fejlődés mindenhol megjelent és ez segít abban, hogy a te életed határozottan jobb legyen, mint a miénk ma.

Ebben mi is szeretnénk kivenni a részünket nem csak azért, mert szeretünk téged, hanem mert ezt morális kötelességünknek érezzük a következő generációk összes gyermekével szemben.

Hiszünk abban, hogy minden életnek egyforma értéke van, és ez vonatkozik a jövőbeli generációk összeg tagjára. A társadalmunknak kötelessége energiát és errőforrást áldoznia arra, hogy jobbá tegye azoknak az életét, akik csak most érkeznek erre a világra, és nem csak azokét, akik már itt vannak.

Sajnos jelen pillanatban nem mindig van egyetértés abban, hogy melyek azok a legfontosabb lehetőségek és problémák, melyekre erőforrásainkat irányítani kellene.

Gondoljunk csak a betegségekre. Napjainkban 50-szer többet fordítunk arra, hogy beteg embereket gyógyítsunk, ahelyett, hogy olyan kutatásokat támogatnánk, amelyek segítenek megelőzni a betegségek kialakulását.

A gyógyszerészet kevesebb, mint száz éve számít valós tudománynak, mégis már ma is léteznek teljes gyógyulást jelentő megoldások sok betegséggel szemben, és a tudomány igyekszik megoldásást találni az eddig gyógyíthatatlanokra is. A technológiai fejlődésés gyorsulásával lehetőségünk nyílik megelőzni, gyógyítani és kezelni közel az összeset az elkövetkező száz évben.

Ma a legtöbb ember 5 dologban hal meg – szívbetegségek, rák, stroke, idegrendszeri és fertőzéses megbetegedések – de mi képesek leszünk felgyorsítani ezek, és más egyészségügyi problémák megoldását.

Egyszercsak majd azt vesszük észre, hogy a te és gyermekeid generációjának már nem kell szenvedniük különféle megbetegedések maitt. Nekünk pedig közös felelősségünk, hogy befektetéseinkkel ennek a jövőnek a megvalósulását támogassuk. Édesanyáddal ki fogjuk ebből venni a részünket.

Annyi ehhez hasonló lehetőség van a világban. Ha a társadalom egy kicsit jobban fókuszálja energiáit ezen nagyszerű jövőképet ígérő kihívások megoldására, akkor sokkal jobb világot fogunk a ti generációtokra hagyni.

• • •

Reméljük, hogy a két dologban jelentős előrelépést tudunk tenni értetek: új szintre emeljük az emberek lehetőségeit, és támogatjuk az egyenlőséget.

A lehetőségek növelése alatt azt értjük, hogy kiszélesítjük határainkat és mi magunk vűlasztjuk meg, hogy milyen életet szeretnénk élni.

Lehetséges-e 100-szor többet tanulni és tapasztalni, mint ma?

Fogjuk-e tudni gyógyitani és kezelni a betegségeket, hogy hosszabb és egészségesebb életet éljetek?

Meg tudjuk-e teremteni a kapcsolatok azon széles hálóját, ahol az összes ötlet, személy és lehetőség elérhető távolságba kerül?

Fel tudunk-e használni több zöld energiát, hogy ti olyan dolgokat tudjatok feltalálni, amiket mi ma még a környezet védelme érdekében nem tudunk?

Tudjuk-e fejleszteni a vállalkozói kultúrát, hogy számotokra természetes legyen céget alapítani, amivel bármilyen kihívást meg tudtok oldani, a Föld békéjének és jólétének elősegítése érdekben?

Az egyenlőség támogatása alatt azt értjük, hogy megetermtjük a lehetőséget, hogy mindenki hozzáférjen a létező legjobb lehetőségekhez – függetlenül nemzetiségétől, családjától vagy a körülményeitől, amibe született.

Ezt nem csak az igazság és jótékonyság nevében kötelességünk megtenni, hanem az emberi fejlődés nagyszerűségének az érdekében is.

Amennyi lehetőséget elvesztegetünk napjainkban, legalább annyi új fog velünk szembe jönni. Az egyetlen út, hogy kihasználjuk minden erőforrásunkat, ha segítünk abban, hogy minden ember a Földön a képességeinek megfelelő legfontosabb helyen kamatoztathassa erőforrásait, ötleteit.

El tudjuk-e tünteteni a szegénységet és az éhezést?

Tudunk-e mindenkinek alapvető egészségügyi ellátást biztosítani?

Tudunk-e befogadó és barátságos közösségeket építeni?

Tudunk-e békés és megértő kapcsolatokat ápolni a nemzetiségek között?

Tudunk-e valós támogatást nyújtani mindenkinek – nőnek, gyermeknek, alulképviselt kisebbségeknek, bevándolóknak és kirekesztetteknek?

Ha a mi generációnk megteszi a szükséges és helyes lépéseket, akkor minden kérdésre igennel válaszolhatunk – remélhetőleg még a te életed alatt.

• • •

Ez a küldetés – új szintre emelni az emberi lehetőségeket és támogatni az egyelőséget – új megközelítést kíván mindenféle munkával kapcsoaltban, amely ezekhez a célokhoz vezet.

El kell kezdenünk hosszú távú befektetésekben gondolkodni, olyanokban melyek 25, 50 vagy akár 100 év múlva hoznak csak eredmény. A legnagyobb kihívások megoldása hosszú időt vesz/vehet igénybe, nem lehet őket megoldani rövidtávú gondokodással.

Azokkal az emberekkel muszáj ebben részt venni közösen, akiket kiszolgálunk. Nem tudjuk támogatni őket, ha nem értjük meg a szükségleteiket és a vágyaikat.

Azért kell fejlesztenünk a technológiát, hogy változtathassunk. Rengeteg intézmény fektet energiát ezekbe a kihívásokba, de legnagyobb fejlődést mindig olyan újítások hozzák, melyek a hatákonyságot képesek növelni.

Részt kell vennünk a politikában és támogatnunk kell, hogy újragondoljuk a társadalmi paradigmáinkat. Sok intézmény nem hajlandó erre, ezért ezt a folyamatot fenntartható mozgalmaknak kell támogatniuk.

A legerősebb és legfüggetlenebb vezetőket kell támogatnunk. Szakértőkkel együttműködve sokkal hatékonyabbak lehetünk, mint ha mi magunk teszünk meg minden erőfeszítést.

Kockázatot kell vállalnunk, hogy megtanuljuk a leckéinket, amelyek egy jobb holnaphoz szükségesek. Még csak az elején vagyunk a tanulási folyamatnak, és sok dolog, amit kitalálunk nem fog működni, de figyelni fogunk és tanulunk belőlük. De ami a legfontosabb, hogy soha nem hagyjuk abba a fejlődést.

• • •

A személyre szabott tanulással, az internethozzáféréssel, a közösségi tanulással és az egészségüggyel kapcsolatos tapasztalataink jelentősen alakították filozófiánkat.

A mi generációnk egy osztályteremben nőtt fel, ahol mindannyian ugyanazt tanultuk, ugyanolyan ütemben függetlenül attól, hogy kinek milyen volt az érdeklődése, vagy milyen igényei voltak.

A te generációd már aszerint fog célokat kitűzni, hogy mi szeretne lenni – például mérnök, egészségügyi dolgozó, író vagy közösség szervező. Rendelkezésetekre fog állni a technológia, ami figyelembe veszi, hogy miként tanultok a leghatékonyabban, és hogy melyik területekre kell fókuszálnotok. Gyorsan fogtok fejlődni azokon a területeken, melyek érdekelnek és annyi segítséget fogtok kapni, amennyire csak szükségetek van a komolyabb kihívást jelentő kérdésekben. Olyan tantárgyakat fogtok tudni tanulni, amiket ma az iskolák képtelen kínálni a diákjaik számára. És mindemellett a tanáraitoknak is sokkal jobb eszközeik lesznek, hogy valós és részletes adatok alapján támogassák ezt a folyamatot.

Sőt mitöbb, a világ bármely pontjáról hozzáférhetnek majd a diákok a legjobb személyre szabott eszközökhöz az internetnek köszönhetően, függetlenül attól, hogy vannak-e a közelükben igazán jó iskolák. Persze a technológiánál sokkal többre van szükség, hogy mindenki egyenlő esélyekkel induljon, de a személyre szabott tanulás egy olyan széles körben elérhető eszközrendszer lehet, amely mindenki gyerek számára jobb oktatást és egyenlőbb esélyeket képes biztosítani.

Nemrég kezdtük el fejleszteni ezeket a technológiákat, de az eredmények már most nagyon bíztatóak. Nem csak a diákok teljesítenek jobban a teszteken, de olyan képességeket és annyi önbizalmat tudnak gyűjteni, amilyet és amennyit csak akarnak. És ez az utazás csak most kezdődik. A technológia és az oktatás évről évre hatalmasat fog fejlődni mialatt te iskolába jársz.

Édesanyád és én mind a ketten tanítottunk, és láttuk, milyen dolog ezen a területen dolgozni. A oktatás területén dolgozó legerősebb vezetőkre lesz szükségünk, hogy segítsük az iskolákat a személyre szabott tanulás beépítésében. Együtt kell működni közösségekkel, éppen ezért mi a saját közösségünkben, San Franciscoban fogjuk mindezt elkezdeni. Új technológiákra van szükség és új ötleteket kell kipróbálnunk. És perce sokat fogunk hibázni és számos leckét tanulunk majd meg mi is, mielőtt elérjük ezt a célt.

De ha egyszer megértjük a világot, akkor képesek leszünk ezt létrehozni nektek. Közösen, mint társadalom van felelősségünk abban, hogy az erőforrásainkat egy olyan jövőre fókuszáljuk, ami ezt lehetővé teszi.

Közösen ezeket mind képesek leszünk elérni. És amikor ez megtörtént, a személyre szabott tanulás nem csak a jó iskolák diákjainak fog segíteni, hanem sokkal egyenlőbb lehetőségeket fog biztosítani bárki számára, aki rendelkezik internethozzáféréssel.

• • •

A legtöbb nagy lehetőség, amivel ti találkozni fogtok, az annak lesz köszönhető, hogy mindeki rendelkezik internethozzáféréssel.

Az ember gyakran hajlamosak azt hinni, hogy az internet az csak szórakozás, vagy egy kommunikációs csatorna. De a többség számára a világon az internet lehet az az eszköz, melytől az életünk bármely szakaszában számíthatunk segítségre.

Minőségi oktatást biztosít, ha nem laksz jó iskola közelében. Információkkal szólgál, hogy miképpen kerüld el a megbetegedéseket, és hogy miként nevelj egészséges gyermeket akkor is, ha nincs a közeledben orvos. Pénzügyi szolgáltatások nyújt, akkor is, ha nincs a közeledben bank. Munkalehetőségeket mutat, sőt lehetőséget teremt, hogy akár rajta keresztül dolgozz ,ha nem élsz éppen a megfelelő helyen.

Az internet annyira fontos, hogy 10 emberből egy kikerül a szegénységből a segítségével, és egy pedig új munkahelyeket teremt.

Ugyanakkor még a Föld népességének több, mint a felének – több, mint 4 milliárd ember – nincsen hozzáférése az internethez.

Ha a mi generációknak sikerül számukra is kapcsolatot biztosítani, akkor több száz millió embert tudunk kiemelni a szegénységből, és több száz millió gyereknek leszünk képesek minőségi oktatást nyújtani. És mindemellett persze milliók életét fogjuk megmenteni azzal, hogy segítünk megelőzni a betegségeket.

Ez egy újabb hosszú távú cél, amely a technológiának és az együttműködésnek az eredményeképpen válik elérhetővé. Új technológiákba kell fektetni, hogy az internet még könnyebben elérhető legyen azok számára, akik nem rendelkeznek kapcsolattal. Együtt kell működni kormányzatokkal, non-profil szervezetekkel és cégekkel. Együtt kell működni a közösségekkel és meg kell értenünk, hogy pontosan mire is van szükségük. Jó szakembereknek különböző meglátásaik vannak a legjobb megoldással kapcsolatban, éppezért sok mindent ki fogunk próbálni, mielőtt megtaláljuk a legjobb megoldást.

De együtt sikerülni fog, és egy egyenlőbb világot fogunk teremteni.

• • •

A technológia nem képes önmagában megoldani a problémákat. A jobb világ építése ott kezdődik, hogy erős és egészséges közösségeket építünk.

A gyerekek akkor részesülnek a legjobb lehetőségekben, ha minőségi oktatást kapnak. És akkor tanulnak a legjobban, ha egészségesek.

Az egészség korán kezdődik – a szerető családnál, a jó minőségű étkezésnél, és biztonságos stabil környezetnél.

Azok a gyermekek, akik traumatikus élményeket élnek át életük korai szakaszában, lassabban fejlődhetnek, mind fizikai, mind pedig szellemei értelemben. Kutatások bizonyítják, hogy ezek a változások alacsonyabb értelmi képességekhez vezethetnek.

Édesanyád orvos és tanár egy személyben, aki ezeket első kézből tapasztalja.

Ha egy valamilyen szempontból “egészségtelen” gyermekkorod van, akkor nehéz kihozni magadból a maximumot.

Ha azon kell agódnod, hogy van-e mit enned, vagy hogy van-e hol aludnod, esetleg félsz, hogy valaki bántani fog, akkor nehéz kihozni magadból a maximumot.

Ha amiatt aggódsz, hogy egyetem helyett börtönbe fogsz kerülni a bőrszíned miatt, vagy a családodat kitoloncolják, vagy vallási, szexuális meggyőződésed miatt egy bűncselekmény áldozata leszel, akkor nehéz kihozni magadból a maximumot.

Szükségünk van intézményekre és szervezetekre, melyek látják, hogy ezek a problémák valahol mind kapcsolódnak. Ez a filozófiája az új iskolának, amit édasanyád éppen most épít.

Együttműködve iskolákkal, egészségügyi centrumokkal, szülői csoportokkal és helyi kormányazi szervekkel, és azzal hogy minden gyereknek megfelelő étkeztetést és törődést biztosítunk gyerekkorától kezdve, látni fogjuk, hogy ezek a problémák mind kapcsolatban állnak egymással. Csak így közösen leszünk képesek, mindenki számára egyenlő esélyeket biztosítani.

Sok időbe fog telni, hogy kialakuljon ez a modell. Az, hogy új szintre emeljük a emberek lehetőségeit, és támogassuk az egyenlőséget, szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ha bármelyiket el szeretnénk érni, az első lépés, hogy befogadó és jól működő közösségeket kell építenünk.

• • •

Ahhoz, hogy egy jobb világban éljetek, még annyi minden van, amit mi megtehetünk.

Ma, édesanyád és én eldöntöttük, hogy szeretnénk a mi kis szeletünket kivenni ezeknek a problémáknak a megoldásában. Én még sok-sok éven keresztül leszek a Facebook vezérigazgatója, de ezek a problémák túl fontosak ahhoz, hogy megvárjuk, hogy legyen időnk ezekkel foglalkozni. Bízunk benne, hogy még a mi életünkben is élvezni fogjuk ennek a munkának a gyümölcsét.

Te a következő generációja leszel a Chan Zuckerberg családnak, és ezért elindítottuk a Chan Zuckerberg kezdeményezést, hogy a világ minden tájáról csatlakozzanak hozzá azok, akik egy több lehetőséggel bíró, egyenlőbb világot szeretnének. Kezdeményezésünk a személyre szabott tanulásra, betegségek gyógyítására, emberek összekapcsolására és közösségek építésére fog fókuszálni.

Az összes Facebook részvényünk 99%-át – jelenleg körülbeül 13.244 milliárd Forint – erre a célra szeretnénk fordítani. Tudjuk, hogy ez egy aprócska kis szelet, ahhoz az elképesztő mértékű hozzájáruláshoz, amit jelenleg is hozzátesznek az ezeken a területeken dolgozók, mind tehetségükkel, mind pedig erőforrásaikkal. De szeretnénk megtenni mindent, ami erőnkből telik.

További részletekkel a következő hónapokban fogunk jelentkezni, amikor már kicsit beleszoktunk az új családi ritmusba és visszatérünk a jókívánságokkal teli levelek olvasásából. Megértjük, hogy biztos sok kérdésetek van, miért és hogyan szeretnénk ezt véghezvinni.

Ahogy szülőkké váltunk és életünk ezen új szakaszába léptünk, szeretnénk megosztani mély hálánkat mindenkivel, aki ezt lehetővé tette.

Csak azért vagyunk képesek ezt a munkát véghez vinni, mert hatalmas globális közösség áll mögöttünk. A Facebook építés közben létrejött erőforrások segíthetnek a világot jobbá tenni a következő generációk számára. A Facebook minden egyes felhasználója szerepet játszik ebben a nemes ügyben.

Azért tudunk előre lépni ezekben a lehetőségekben, mert sok szakértő – mentorok, partnerek és rengeteg hihetetlen jó ember – vesz részt ebben, velünk együtt.

És végezetül, de nem utolsó sorban, azért tudunk erre a közösségre, és erre a küldetésre összpontosítani, mert szerető családunk, barátaink és kollégáink maximálisan támogatnak minket. Bízunk benne, hogy neked is ugyanilyen mély és inspiráló kapcsolataid lesznek az életed folyamán.

Max, nagyon szeretünk téged, és az ebből fakadó felelősségüknek híven egy jobb világot fogunk teremteni nektek, gyerekeknek. Azt kívánjuk neked, hogy az életed legyen tele ugyanazzal a szeretettel, reménnyel és örömmel, amiben nekünk is részünk volt. Alig várjuk, hogy lássuk, te mivel gazdagítod ezt a világot.

Szeretünk,

Anya és Apa

Fordította: Major Zoltán “Pepe”