Az Így dolgozunk mi 2016-os táborának egyik délutánján a tábor résztvevői egy egészen különleges, új programban vehettek részt, mely sajátos jellege miatt a „szakmai rapidrandi” elnevezést kapta. Ennek keretében öt teljesen különböző szakma képviselői mutatkoztak be nekünk, méghozzá egészen szokatlan módon. Kis csapatokba szerveződtünk, egy-egy előadó köré, ahol mindenkinek lehetősége volt kérdezni. Vendégeink alapos kifaggatásban részesültek, azonban könnyedén, vidáman válaszoltak a legszokatlanabb kérdésekre is, mi pedig nem csak a munkahelyi kulisszák mögé leshettünk be, hanem öt igazán példaértékű életutat is megismerhettünk.

Székely Júlia a Kubik közösségi iroda munkatársa, kommunikációs, és marketingrendezvények szervezője, lelkesedésével és millió ötletével varázsolt el minket. A kétgyermekes, sportos anyuka közgazdászdiplomával a zsebében alapított egy saját online működő tolmács-fordító vállalkozást, melyet tíz évig vezetett. Ezek után a magyar borászatok felé húzta a szíve, és rendezvényszervezéssel foglalkozott. Megtudhattuk, hogy a csapatmunka motiválja leginkább, és imád új dolgokba belevágni, szabadidejében pedig squash-ol.

Gerényi Róbert a több lábon állás mestere, az EKUBO Torta Manufaktúra megalkotója, és fő designere, aki könyvelőből avanzsált a tortakészítés mesterévé. A hihetetlenül precíz, és egyébként gyönyörű hosszú művészi ujjakkal megáldott Robi elmesélte, hogy 21 évesen szeretett bele a cukrászkodásba, ekkor kezdett komolyabban foglalkozni a lenyűgöző esküvői, és alkalmi torták megalkotásával, eleinte baráti felkérésekre. Azóta a díszítés, és a tökéletes tortakészítés minden részletét kitanulta, és ma már rengeteg ügyfele van. Komoly tervei is vannak, nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint, hogy kis országunkban elterjessze a nyugat-európai tortakészítés stílusát, ezzel egészen új színt keverve a magyar gasztronómia életébe. Elárulta, hogy leginkább a frissen házasodott párok visszajelzései motiválják, belőlük merít ihletet, és energiát a következő teljesen egyedi torta megalkotásához.

Varga Attila a Knorr-Bremse Hungaria Kft. számítási mérnöke az alkalmazott matematika, és a parciális differenciál egyenletrendszerek világába kalauzolt minket. Megtudhattuk, hogy a különböző fizikára, és matematikára épülő szoftverek, és programok segítségével hogyan lehet megállapítani például egy vasúti fékolló legsérülékenyebb, a terhelésnek leginkább kitett pontját. Hihetetlen élmény volt hallgatni, micsoda lelkesedéssel beszélt a munkájáról, még akik nem is érdeklődnek annyira a fizika iránt, azok is csillogó szemekkel hallgatták. A rendkívül kitartó Attila folyamatosan képzi magát, írja a doktoriját, és legfőbb motivációja is a minél szerteágazóbb tudás megszerzése az ő szakterületén.

Fejes László a Bosmark Kft. kereskedelmi vezetője, egy elképesztően sokoldalú és lezser ember, aki az egyetemet a gépészmérnöki karon kezdte (miután a gimiben a matek és a fizika volt az erőssége), de ma már logisztikával, kereskedelemmel, és raktározással foglalkozik. Laci megosztotta velünk, hogy amellett, hogy legfőbb motivációja a munkájában való előrejutás, és ennek előremozdítása érdekében jelenleg is tanul, nagyon fontosnak tartja, hogy a magánéletet és a munkát egyensúlyban kell tartani, a munka soha nem mehet a család rovására. Imádja ugyanis a családjával töltött időt, szabadidejében szívesen horgászik és bringázik.

Kollár Franciska a Kubik közösségi iroda egyik szakmai partnere, a DESIGN & PR Studio alapítója, brand stylist a rapidrandi keretében is igyekezett arra bátorítani minket, hogy merjük megvalósítani az álmainkat, az elképzeléseinket, ne féljünk új dolgokat kipróbálni. Kiderült, hogy a kommunikációs szakember dolgozott már nemzetközi design és építész magazinoknál, kreatívipari vállalkozásokkal és kisebb ügynökségekkel, mára mégis saját márkáját építette fel és egyéni ügyfeleinek ad tanácsot, hogyan hívják életre egyéni ötleteiket, álmaikat.

Frajna Mirella