Minden év szeptemberében diákok ezrei izgulnak felvételijük miatt akár itthon, akár külföldön akarnak továbbtanulni. A szülők és tanárok, példaképek vagy a pályaválasztási tanácsadó megkérdezése jó ötlet, de ha ezek után sem tudod, hogy hol kezdd a következő tanévet, olvass tovább, adunk pár tippet.

A legfontosabb: ismerd önmagad

Bármihez szeretnél kezdeni, az első és legfontosabb, hogy tudd, milyen vagy. A szüleid és a barátaid segítségedre lehetnek, de ez a te életed, ők nem élhetik helyetted. Megfontolni a tanácsot okos dolog. Vakon követni valaki véleményét azért, mert “ő jobban ismer engem, mint én magamat” olyan döntésekhez vezethet, amiket később megbánhatsz. Az önismertet elkezdheted nagyon egyszerűen: figyeled magadat és a viselkedésed. Önismereti tesztek kitöltésével rövid idő alatt nagyon sokat megtudhatsz magadról. Ráadásul ha félévente kitöltöd, megfigyelheted, hogy mennyit és milyen irányba változtál.

Mi leszel, ha nagy leszel?

Az a világ már régen elmúlt, amikor az ember egy szakmával, egy munkahelyen élete végéig boldogult. Talán Te is érzed, hogy a dolgok gyorsan változnak, ezzel a változással pedig érdemes lépést tartani. Ennek legjobb eszköze, ha több lábon állsz és szétnézel a világban. Ha nem tudod eldönteni, mihez kezdj az érettségi után, mi érdekel igazán, csak emlékezz vissza: gyerekként mit szerettél a legjobban csinálni? Mi volt az a tevékenység, amit alig tudtál abbahagyni, úgy belemerültél? Ha megvan a válasz, alaposan olvass utána. Kérdezz meg embereket, akik legalább pár éve a területen vannak. Az elképzelés és a valóság olykor sokban különbözhet egymástól. Lehet, hogy ahogyan egyre több dolgot tudsz meg róla, annál inkább kiábrándulsz belőle, de az is benne van a pakliban, hogy kedvet kapsz, hogy azon az addig még talán nem létező területen te légy az innovátor, aki bevezet egy addig nem létező fogalmat Magyarországon, aki saját vállalkozást hoz létre egy addig ismeretlen terepen…a lehetőségek tárháza végtelen.

Ki mondta, hogy egy közgazdászból nem lehet jó biokertész?

Ha nem tudsz választani, állíts fel sorrendet! Lehet, hogy a végén mégis sok évtizedes karriert futsz be az első egyetemi szakod, vagy egy szakma elvégzése után. De ha esetleg már az egyetemen rájössz, hogy nem jó az irány, akkor sincs vész: jöhet a következő elem a listán. A technológiai fejlődés és a különböző szakterületek összefonodása miatt nagy szükség lesz olyan szakemberekre, akik több területen is helyt tudnak állni. Őket angolul “multipotentialites”-nak nevezik. Róluk szól a videó a cikk végén. Szóval egyáltalán nem baj, ha sok minden érdekel, sőt! Az ilyen emberek általában könnyebben veszik az akadályokat. Persze az egy területen zseniálisat alkotó emberekre is úgyanúgy nagy szüksége van a világnak.

A sorozat következő részében az egyetemi tanulmányokat nézzük meg közelebbről. Előnyök, hátrányok, itthon vagy külföldön? Segítünk választani. Ha pedig még többet szeretnél megtudni, kattints az oldalunkra.

Ha érdekel a téma és szívesen hallanál rólunk legközelebb is, iratkozz fel hírlevelünkre! Nem hagyjuk, hogy bármiről is lemaradj 😉

Légrádi Flóra