Vannak, akiknek egészen korán megmutatkozik a tehetségük egy bizonyos tudományterület vagy szakma iránt. Számukra nem kérdés, merre induljanak a középsikola végeztével. A legtöbbünk azonban nem ilyen szerencsés, hiszen bizonyítványosztásról sok kérdőjellel a fejünk felett távozunk. Ha Te is az utóbbiak táborát erősíted, ez a bejegyzés Neked szól.

Tények és tévhitek

Vegyük az első és egyben legfontosabb kérdést. Csak azért akarsz egyetemre menni mert “aki nem diplomás, az nem is ember”? Ha csak egy másodpercig is hezitálsz a válaszon, akkor gondolj bele, mi lenne velünk kétkezi munkát végző szakemberek nélkül. Egyészen konkrétan megállna az élet (ahogy a diplomások nélkül is, persze). Szerencsére lassan kezd megváltozni a fenti, közvélekedésbe bekerült kijelentés. A szakmunkát vagy felsőoktatási szakképzést végzők ugyanolyan eséllyel indulnak a munkaerőpiacon, mint a diplomások, főleg ha a képzés magas minőségéhez idegennyelv-ismeret is társul. Egy vagy több szakmával és gyakorlati tudással rengeteg a lehetőséged, bárhol a világon. Érdekesség, hogy a munkaerőpiaci előrejelzések szerint a jövőben olyan szakemberekre lesz szükség, akik a felsőfokú tanulmányok során átadott tudással és hagyományos szakmunkák ellátásához szükséges tudásanyaggal,  készségekkel is rendelkeznek, tudnak rendszerben gondolkodni és legalább egy idegen nyelvet beszélnek. Ez is azt támasztja alá, hogy érdemes közelebbről megnézni a területet. Ha pedig van kézügyességed, akkor ne csak a művészi pályán gondolkozz!
Felsőfokú szakképzésre akkor érdemes menni, ha nem csak az elmélet érdekel, itt ugyanis gyakorlatorientált módon zajlik az oktatás. Ha később mégis szeretnél egyetemre menni, akkor is érdemes megjelölni ilyen képzést, mert ha ugyanazon a szakirányú területen tanulsz tovább, akkor az addig megszervezett kreditjeid bizonyos százalékát el kell ismerni, vagyis kevesebb kreditet kell megszerezned a diplomához.

Alap, hogy normál?

Ha eldöntötted, hogy te bizony egyetemre mész, fontold meg jól, mire esik a választásod. Az államilag támogatott szakokon tanulni egy ideje már csak hallgatói szerződés aláírásával lehet. Biztosan tudod, de biztos, ami biztos leírom, hogy ennek az a lényege, hogy az állam a tanulmányaid (akár részbeni) finanszírozásáért cserébe azt kéri, hogy a diploma megszerzése után a képzési idő kétszeresének megfelelő ideig itthon vállalj munkát. Ha mégis hamarabb költöznél külföldre, utólag kell kifizetned a tandíjat. Itt érdemes megemlíteni a diákhitelt is, ami sokaknak teszi lehetővé a diplomaszerzést, de visszafizetni általában hosszabb ideig tart, mint gondolnád.
Ha én tudtam volna, hogy az egyetemi évek alatt nem az a legfontosabb, hogy átmenjek a vizsgákon, sokkal inkább kihasználom az időm. Azt javaslom, hogy koncentrálj arra, hogy megtaláld azt a részterület, ami a szakon belül a leginkább érdekel és azokat az embereket, akikkel közös az érdeklődésetek (vagy csak egyszerűen jófejek:)) Ha ez megvan, irány a szakkoli, nevezzetek be versenyekre, csináljatok kutatási projektet és jelentkezzetek gyakornoki programokra. Ha külföldön is kipróbálnád magad, kezdéshez szuper lehetőség az ERASMUS+, amivel nem csak tanulni, de szakmai tapasztalatot szerezni is kijuthatsz külföldre. Remek lehetőségeket kínál az AEGEE is, csekkold!

Ha jó lenne egy kis gondolkodási idő

Nem mindenki akarja egyből belevetni magát a nagybetűs életbe, szerencsére nekik itt egy remek lehetőség, az EVS. Az EVS angol nyelvű rövidítése az európai önkéntes szolgálatnak. Rengeteg típusú projekt közül válogathatsz, és az utazási, megélhetési költségeket minden esetben biztosítja a fogadó szervezet. Kevésbé bevállalósak akár két hétre is mehetnek, de ha belecsapnál a lecsóba, akkor válassz egy éves projektet, ez a maximális időtartam, amire kimehetsz. Összesen két EVS projektben vehetsz részt 30 éves korodig. Ha nem hallottál még az európai önkéntességről, itt tudsz tájékozódni: https://europa.eu/youth/volunteering_hu

Az itthoni és a külföldi továbbtanulás előnyeiről, hátrányairól a következő, sorozatzáró részben lesz részletesen szó. Hogy utána mivel folytatjuk egyenlőre legyen meglepetés, de annyi biztos, hogy érdemes lesz velünk tartani!

Ha érdekel a téma és szívesen hallanál rólunk legközelebb is, iratkozz fel hírlevelünkre! Nem hagyjuk, hogy bármiről is lemaradj!

Légrádi Flóra