Interjúsorozatunk első vendége Batta Ramon, aki elmeséli nekünk, hogy mennyire izgalmas is tud lenni a szakács hivatás, ha merünk kicsit nyitottabban és bátrabban élni a szakma adta lehetőségekkel.

Hány éves vagy?

28.

Mi az az egy szó, amivel jellemeznéd magad?

Kreativitás.

Mivel foglalkozol?

Szakács, kreatív séf, képzőművész vagyok.

Mesélj a tanulmányaidról! Hol tanultál? Mikor végeztél?

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában végeztem.

Miért volt hasznos a képzés?

Leginkább a konyhai technológiai eljárások elsajátítása, ételekhez és a főzéshez való tiszteletem kialakulása, szakmában fontos emberek megismerése, látásmód kitágítása miatt.

Hasznát veszed-e az iskolában tanultaknak a jelenlegi szakmádban?

Igen.

Ossz meg egy tévhitet a szakkal/szakterülettel kapcsolatban.

Minden szakács utál otthon főzni.

Fotó: Zoltai András

Térjünk ki egy kicsit a korábbi szakmai tapasztalataidra! Arra kérünk, oszd meg a mostani hivatásodhoz kapcsolódó 3 legrelevánsabb munkatapasztalatod:

Prezi.com: magyar, interaktív prezentáció szerkesztő software cég séfe voltam 2 évig. Kreatív gondolkodásmódom kialakulásának első lépcsője volt, ezt inspirálták az ott dolgozó designerek, grafikusok. Ezenfelül a szabadságérzet, amit a cég nyújtott, és az, ahogy várta az új keletű, sosem látott konyhai megoldásokat, ételeket.

Kris Kringle Restaurant franchise cég, Irán Meshed: Kreatív séfként és managerként működtem közre. Közel-keleti konyha megismerése, más mentalitású emberekkel való munka koordinálása volt a legfőbb tapasztalás. Lehetőségem volt használni az angol nyelvet a munkaterületemen. Nagy előrelépés volt nekem, hogy egy cég első konyhájának és étlapjának kialakításában dolgozhattam.

Buttered Bread Gastro Fanzine: Saját kiadású gasztronómiával és művészettel foglalkozó ingyenes lap. Alkalmam nyílt, az újság szerkezetének, kiadásmódjának, arculattervezésnek az elsajátítására. Előnye, hogy művészeti értékeket ismerhettem meg és megtanulhattam az együtt gondolkodást más szakmában tevékenykedő emberekkel.

Jelenlegi hivatásodat tekintsük át a SWOT analízis módszerével:

Engedj meg néhány kérdést a szakmai utaddal kapcsolatban.

Munkavégzés módja (mobilitás, munkaidő): 

Álló, 14 órás műszakok, heti 3-4 nap.

Amiért szereted ezt a munkát: 

Boldog vagyok attól, ha másoknak különleges ízeket kreálhatok.

Hogyan jött a főzés? Gyerekkori vagy felnőttkori álom?

Gimnázium után nem tudtam mihez kezdjek, tudtam, hogy szeretek főzni, így beiratkoztam egy főzőiskolába. Mialatt az iskolát csináltam, egyre jobban elment a kedvem a szakmától. Miután kikerültem a nagyvilágba a szakmámmal, rájöttem mennyi lehetőség van benne.

Ez csak munka, hivatás, vagy hobby is?

Ha szakácsnak mész, mindháromnak kell lennie, nem telhet el egy éjszaka sem, hogy ne álmodj étellel.

Sokat utazol új ízeket vadászva a világban. Mi volt a legextrémebb étel, amit kipróbáltál, meg is tanultál főzni?

A legextrémebb a curry-s cobra volt, természetesen mindenféle belsőségeket vagy akár bikatökét is szívesen fogyasztok.

Van saját recepted? Mi ihlet meg egy új étel elkészítésénél?

Nagyon sok, az utóbbi 6 évben nem igazán követtem receptúrát, ha mégis, azt sem könyvből, hanem inkább ismerős, kolléga elmondását átdolgozva. Az életben minden, ami körbevesz, megihlet – kinézek az ablakon és a szemben lévő épület színe elindítja a gondolatszálat és a végére konkrét hozzávalók és egy kép jelenik meg a fejemben a kitálalt ételről. Ez lehet 2 pillanat alatt, de van, hogy több év alatt találok ki egy ételt.  

Szakácsként nem csak főzöl, mi mást csinálsz még? 

Nem csak főzök, sőt az utóbbi 1-2 évben kevesebbet főzök, mint inkább gondolkodom vele/róla. Egyre fontosabbnak tartom az étel körüli világ megkreálását, pl. illatok, étel körüli víziós körítés. Saját esteket szervezek, kirívó menüsorokkal, mostanában inkább régi, magyar földön is megtermett, mára már elfeledett, olcsó alapanyagokból. Étel és ital párosításokra vagyok rágerjedve újabban.

Kerámiázást kezdtem el tanulni, most fogok bejárni a KISKÉPZŐRE, hogy elsajátítsam ennek alapjait. Nem sürgős számomra, viszont tudom, hogy egyszer valami más, kulináriához közeli szakma fogja átvenni az ételkészítés helyét. Ez miért ne lehetne a fazekasság, tányérok készítése?!

Milyen terveid vannak a jövőben?

Ami jön, de tuti lesz benne étel kapcsolat, már nem igazán tudnám lerázni magamról ezt a vonalat, nem is szeretném egy darabig, az biztos. Élményeket szeretnék adni másoknak vendéglátás, étkezés, szórakozás formájában.

Milyen nyelven/nyelveken beszélsz? Mennyire jellemző, hogy napi szinten kell használnod az idegen nyelvet?

Angolul beszélek, eddig boldogultam vele. Tudni kell, hogy ennek a szakmának a szaknyelve pofon egyszerű, olasz, angol vagy francia séfekkel dolgozva mindig megértettem magam. Használtam sokat ausztriai vagy perzsa melók során, voltam kint Amszterdamban waste food főzésen irányítóként, illetve sok itthoni meló során megismert séfekkel vagyok folyamatos kapcsolatban.

Kinek ajánlod ezt a pályát? 

Mindenkinek tudnám ajánlani. Olyan sokrétű a szakma, hogy mindenki megtalálhatja azt a vonalat, amiben kibontakozhat. Azt nem mondom, hogy egyszerű az út odáig, míg elérjük azt a szintet, amikor már azt teszünk, amit csak szeretnénk. Ki kell bírni pár év megerőltetést, míg mások mondják meg neked, mit alkoss, de aztán kamatoztatva  a tudást, neki lehet állni a saját projekteknek, akinek van ambíciója hozzá.

Fotó: Zoltai András

Milyen általad ismert lehetőségek vannak azok számára, akik követnének ezen az úton?

Mindig van lehetőség, a szakma forog és a benne szereplők is. Ez nem olyan, hogy beülsz egy megbízható irodába és ott megöregszel a monoton melódban. Ha belemersz vágni a szakmába, akkor csak pislogsz majd, hogy mi ez a nagy érdeklődés a világ iránt magad felől. Nem maradsz 10-20 évekre egy étterem konyháján, annyira változatos, minden konyha más technológiákkal, más alapanyagokkal dolgozik és a legfontosabb az új arcok. Egy idő után kiismered a helyzetet, megtanulsz mindent, felszeded magadra, amit az adott helyen lehet és elkezdesz azon kattogni, hogy mivel bővíthetnéd a jelenlegi munkád vagy hová mehetnél tovább tanulni és tanulni.

Nagyon nagy szüksége van a szakmának új emberekre, mert óriási a hiány. Kéthetente keresnek meg helyek, és ha külföldre kacsintgatna bárki, akkor ott is ez tapasztalható. Ha meg valaki nem csak főzni tud, hanem gondolkodik is vele és tágítja a határait folyamatosan, akkor nagyon sok helyre eljuthat az ember. Szerintem munkával világot látni a legjobb dolog ebben a korban.

A cikk kiemelt fotóját Pintér Árpád készítette.

Videó: Gál László