Ha azt hittétek, hogy a kutatók csak magányos, introvertált személyek lehetnek, akkor meg fog lepni titeket az, amit Papp Andrea mesél magáról. Az egészség- és környezettudatosság mellett szó esik még a táplálkozástudományi terület lehetőségeiről, valamint hasznos tippeket kapunk képzés és életmód témakörében is.

Hány éves vagy?

29

Mi az az egy szó, amivel jellemeznéd magad?

Hiperaktív.

Mi a legnagyobb büszkeséged?

Inkább sok kisebb dologra vagyok büszke.

Mivel foglalkozol?

Nemrég kezdtem el kutatóként dolgozni a BGE KVIK Vendéglátás Intézeti Tanszékén, és közben PhD tanulmányaimat végzem a Debreceni Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskolájában. Kutatási területem a fenntartható és egészséges táplálkozás. Magánvállalkozóként ismeretterjesztő cikkeket írok, és cégeknek segítek kialakítani a táplálkozással kapcsolatos kommunikációs profiljukat, a jövőben előadásokat és workshopokat is tervezek tartani. Szerelemprojektem a Napi Táptudás nevű ismeretterjesztő blog, ahol gasztrobiológusként igyekszem szórakoztatva informálni az embereket a táplálkozás izgalmas kérdéseiről.

Mesélj a tanulmányaidról! Hol tanultál? 

Alapból biológia BSc-t végeztem sejt- és molekuláris biológia szakirányon, már ekkor is táplálkozással kapcsolatos területen írtam a szakdolgozatomat 2013-ban. Majd a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán végeztem táplálkozástudományi MSc-t 2015-ben. Imádok főzni, és nagyon fontos számomra a hitelesség, egy táplálkozással foglalkozó szakembernek szerintem a gyakorlatban is fontos, hogy képezze magát. Így egy évvel később a szakács OKJ-t is megcsináltam az EFEB Felnőttképző Központban, és kipróbáltam magam a vendéglátásban is.

Miért voltak hasznosak a képzések?

Úgy érzem, a táplálkozással kapcsolatban sikerült átfogó szemléletet elsajátítanom. A mai világban nem elég az egészségügyi oldalt ismerni, elengedhetetlen az élelmiszeripar, a konyhatechnológia alapos ismerete. A természettudomány is rohamosan fejlődik, így a mélyebb biológiai ismeretek nélkül ma már nagyon nehéz értelmezni egy-egy kutatást vagy tudományos eredményt, ami a táplálkozást illeti. Habár nekem is sokat kell még fejlesszem magam szakmailag, szerencsére már mostanra sikerült több területről ismeretet és gyakorlatot merítenem.

Hasznát veszed az iskolában tanultaknak a jelenlegi szakmádban?

Abszolút! A kutatási területemhez az egész rendszert átfogóan kell látni: a biológiai folyamatoktól kezdve az egészségügyi oldalon át a konyháig.  

Fotó: @chuttersnap, Forrás: Unsplash

Ossz meg egy tévhitet a szakkal/szakterülettel kapcsolatban!

A táplálkozástudományi szakemberekről vagy a dietetikusokról sokan azt gondolják, valamilyen élelmiszer- vagy gyógyszeripari „lobbi” érdekei szerint dolgoznak. Azonban ez a többségünkre nem igaz, az általam ismert kollégák szinte kivétel nélkül a szakmai meggyőződése alapján ad korrekt tanácsokat, vagy éppen ajánl egy terméket, ami ugye elkerülhetetlen. Egy szakembernek az is a dolga, hogy megbízható termékeket tudjon ajánlani.

Térjünk ki egy kicsit a korábbi szakmai tapasztalataidra! Arra kérünk, oszd meg a mostani hivatásodhoz kapcsolódó 3 legrelevánsabb munkatapasztalatod:

A Debreceni Egyetemen – ügyvivő szakértőként – táplálkozással kapcsolatos ismeretterjesztő anyagokat írtam, kapcsolatot építettem külföldi szakmai szervezetekkel.

Felelős Gasztrohős Alapítványnál – önkéntes táplálkozástudományi szakértőként – a hazai és szezonális alapanyagok fontosságának megértéséért és népszerűsítéséért dolgozom.

 A Kalap Bisztróban – szakácsként – kétszemélyes konyhát indítottunk el.

 

Jelenlegi hivatásod (SWOT analízise a munkádnak)

 

Engedj meg néhány kérdést a szakmai utaddal kapcsolatban.

Munkavégzés módja (mobilitás, munkaidő):

Eddigi tapasztalataim alapján a kutatói munka nagyon rugalmas, de ez valahol megtévesztő. Gyakorlatilag szabadidődben is könnyen azon kapod magad, hogy a kutatási témáddal foglalkozol. Nálam például a főállású és az önkéntes munkáim között nagyon sok az átfedés és van, hogy az éjszaka közepén jut eszembe valamilyen ötlet.

Amiért szereted ezt a munkát:

Nagyon sokszínű, nem unalmas, és mindig van hova fejlődni.

Hogyan választottad ezt a szakmát és mi volt a fő motivációd?

Mindig is ételekkel, táplálkozással szerettem volna foglalkozni, és emellett nagyon érdekelnek a társadalmi, környezetvédelmi dolgok is. Azt, hogy ilyen jellegű kutatással foglalkozzak, nem választottam szándékosan, gyakorlatilag megtalált a lehetőség, és azt éreztem, hogy ezt nekem találták ki.

A munkád mennyire jellemez téged?

Nagyon.

Ez csak munka, hivatás, vagy hobby is?

Mindhárom egyben.

Ma már trendi egészségesen élni, rengeteg információ terjed különböző elméletekkel arról, hogy mi az egészséges. Hogyan tud hiteles és ’uptodate’ lenni egy táplálkozási tanácsadó?

Nagyon sokat kell olvasni, és mindent meg kell kérdőjelezni. Folyamatosan figyelnie kell az embernek önmagát, hogy az egyes kutatási eredményeket ne a saját érzülete, véleménye szerint értelmezze, hanem független tudjon maradni.

Mesélnél a Napi Táptudásról? Hogyan jött létre?

Éppen a gasztronómiában dolgoztam főállásban, és beugrott, hogy kellene csinálni egy blogot, mert nagyon zavart az, hogy sokan szinte rettegnek attól, hogy az élelmiszerekkel mérgeznek minket, rengeteg összeesküvés-elmélet kering az interneten. Azt éreztem, segítenem kell abban, hogy a fogyasztók felismerjék saját felelősségüket a táplálkozásukkal kapcsolatban, és ne dőljenek be a divatnak, vagy divatoknak. Szerencsére a családom és a barátaim is támogattak a terveimben, sőt Nagy-Lackó Balázs régész, muzeológus barátom és ex-lakótársam is beszállt a blog szerkesztésébe, így gasztro-történeti érdekességekkel is bővült a blog tartalma. Emellett Balázs segít elmagyarázni azt az olvasóknak, hogy nincs új a nap alatt, ami a táplálkozási hóbortokat illeti, valamint mennyi téves következtetést vonunk le őseink táplálkozásából.

Fotó: Kőfaragó Anna

Milyen terveid vannak a jövőben?

Szeretnék egy videócsatornát indítani, és jobban rá akarok állni a táplálkozás gyakorlati oldalára is, konyhapraktikákat és recepteket megosztani az olvasókkal. Sőt, remélhetőleg az idén megjelenik az első könyv a Napi Táptudástól, a kéziratot már megírtuk, szerintem nagyon izgalmas lett, de nyilván elfogult vagyok. Természetesen receptkönyvek is tervben vannak.

Ha egy mondatban meg lehetne fogalmazni az egészséges életmódot, hogyan hangzana?

Fenntartható és szélsőségektől mentes.

Milyen nyelven/nyelveken beszélsz? 

Angolul elég jól beszélek, ezt napi szinten használom. Most a németet tanulom, ebből is szeretnék legalább egy középfokú nyelvvizsgát.

Kinek ajánlod ezt a pályát?

Olyan fiataloknak ajánlom a tudományos pályát, akik szeretnek a dolgok mélyére hatolni, meg mernek kérdőjelezni dolgokat. Az ismeretterjesztő munkához pedig kell egy bizonyos fokú extrovertáltság, és nem szabad szívbajosnak lenni, mert bizony jönni fognak a kritikusok, vagy éppen trollok. Azt gondolom, ha valaki nem viseli jól a kritikát vagy nehezen áll ki magáért, számára nem lesz kényelmes ez a pálya.

Általad ismert lehetőségek azok számára, akik követnének ezen az úton

Nagyon sok a lehetőség egy táplálkozástudományi szakember számára, a tanácsadástól kezdve, kutatás, termékfejlesztésen át a marketing szféráig elég sok helyen el lehet helyezkedni, viszont mivel Magyarországon ez egy relatíve új egészségügyi képzés, fontosak a kapcsolatok. Én azt javaslom mindenkinek, aki ilyen irányba indulna el, hogy ismerkedjen kutatókkal, cégekkel, keressen ösztöndíj lehetőségeket már a képzési idő alatt.

 

A kiemelt fotót Kőfaragó Zsuzsi készítette.