Hogy miből is áll a videógyártás, azt Fellegi Dénes mesélte el nekünk, aki egyszerre rendező, operatőr, vágó, grafikus, animációtervező, hangtechnikus is egy-egy munka során. Ha a kreativitásodat és a fantáziádat szeretnéd képkockákban megörökíteni, akkor neked ajánljuk ezt az interjút. Fedezd fel ezt a sokszínű szakmát, garantáltan nem fogsz unatkozni!

Hány éves vagy?

35

Mi az az egy szó, amivel jellemeznéd magad?

Sokoldalúság.

Legnagyobb büszkeséged?

Magánéletben a gyermekeim, munkában a saját produkciós cégem.

Mivel foglalkozol?

Videógyártás” – nincs rá igazán megfelelő magyar kifejezés, az angol “video producer” a legtalálóbb, mert a tervezéstől a forgatáson át az utómunkáig mindent lefed a tevékenységem.

Hol tanultál? Mikor végeztél?

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végeztem 2007-ben, a Hittudományi Karon.

Miért volt hasznos a képzés?

Teljesen más területen tanultam (teológia), mint amivel foglalkozom. Mindenesetre hasznosnak érzek mindenfajta képzést, mert szélesebb látókört ad, ami ehhez a munkához egyébként nélkülözhetetlen.

Hasznát veszed-e az iskolában tanultaknak a jelenlegi szakmádban?

Közvetetten biztosan, hiszen hozzájárult a világszemléletem alakulásához. Emellett a felsőoktatásban gyakran kell rendszerezni, összegezni, előadni információkat, ami a videógyártásban is hasonlóképpen működik.

Ossz meg egy tévhitet a szakkal/szakterülettel kapcsolatban!

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a papok tanulnak teológiát, igazából a hallgatók túlnyomó többsége civil és a tapasztalatok alapján a legkülönbözőbb területeken helyezkednek el az egyetem után.

Fotó: Nándi Gelencsér

Térjünk ki egy kicsit a korábbi szakmai tapasztalataidra! Arra kérünk, oszd meg a mostani hivatásodhoz kapcsolódó legrelevánsabb munkatapasztalatod:

Fellegi Creation: ez a saját produkciós cégem, itt a szervezés, tervezés mellett a legváltozatosabb részfeladatokat is ellátom, úgymint animálás, utómunka, VFX, hangkeverés.

Szabadúszóként rendszeresen dolgozom különböző ügynökségeknek (operatőr/vágó/VFX artist minőségben) – pl. a BEE projekt csapattal környezetvédelmi témában készítünk izgalmas videókat nemzetközi színtérre.

Jelenlegi hivatásodat tekintsük át a SWOT analízis módszerével:

Engedj meg néhány kérdést a szakmai utaddal kapcsolatban.

Munkavégzés módja (mobilitás, munkaidő):

Megbeszélések és fix forgatási időpontok kivételével teljesen szabadon tervezhető a munkaidő.

Amiért szereted ezt a munkát:

Szabadság, kreativitás, ez a hobbim is.

Hogyan választottad ezt a szakmát és mi volt a fő motivációd?

Már középiskolában érdekelt a filmezés, – a filmek szeretetén túl a filmkészítés technikai háttere is -, nagyon sok werkfilmet néztem az akkori DVD mellékletekről. Gimnáziumban kezdtem el rövidfilmeket csinálni, később filmekben statisztáltam, forgatásokra jártam. A felsőoktatás és az első munkahelyek más területre sodortak, de végül győzött a filmezés iránti szenvedély és saját videós céget alapítottam.

A munkád mennyire jellemez téged?

Ezt inkább az ismerőseim tudnák megmondani.

Fotó: Tóth Gyula

Ez csak munka, hivatás, vagy hobby is?

” Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod” – mondja Konfuciusz. Az ügyfélkezelés, adminisztráció, határidők és technikai korlátok nehézségein túl ez a mondás nagyjából helytálló.

Meséld el a legizgalmasabb feladatot, amit kaptál és megoldottál!

Rengeteg izgalmas feladatom volt, nem tudnék kiválasztani egyet. Nagyon sok érdekes emberrel és területtel kerülök kapcsolatba. Tavaly 63 táncossal 25 budapesti helyszínen forgattunk egy promóciós filmet, azt elég kalandos volt megvalósítani: (http://www.keepswinging.hu/swing-out-budapest/)

Honnan meríted az ötleteidet? Téged mi inspirál?

Más kreatív videósok munkái és természetesen a nagy filmrendezők, mint pl.:Fincher, Scorsese, Sorrentino, Lars Von Trier, és még sorolhatnám.

Mennyire gyorsan változó szakmáról beszélünk a te esetedben (trendek, technológia stb.)?

A technológia fejlődése szerencsére a szakmának kedvez. Egyre kisebb és olcsóbb eszközökkel tudunk egyre jobb minőségben alkotni. Gondoljunk csak bele, hogy amit néhány éve még egy helikopterre szerelt mozikamerával kellett megvalósítani, azt ma egy profi drón töredékáron – huszadakkora méretben – megoldja. Vagy ott van a többszörös fesztiváldíjas Sean Baker, aki pár éve egy iphonenal forgatott filmjével kavarta fel a Sundance állóvizét. Ez is képzőművészet, tehát mindig vannak aktuális trendek, népszerű vizuális megoldások. Ennek ellenére a filmezés alapjai nem sokat változtak az elmúlt száz évben, ugyanis ez mindig történetmesélés marad (az adott korhoz legjobban illő formában).

Milyen terveid vannak a jövőben?

Egyszer szeretnék nagyjátékfilmet forgatni.

Milyen nyelven/nyelveken beszélsz? Mennyire jellemző, hogy napi szinten kell használnod az idegen nyelvet?

Angolul és németül beszélek. Az angolt elég gyakran kell használni, mert a szakma technikai nyelve is ez. Emellett sok külföldi megrendelőm van.

Kinek ajánlod ezt a pályát? 

Nehéz kérdés. A szakmában találkozom extrovertált és introvertált emberekkel egyaránt. Ezt a szakmát (a fotósokhoz, vagy grafikusokhoz hasonlóan) nem választják az emberek, hanem jellemzően a filmezés iránti szenvedély vonzza be őket (az meg vagy van, vagy nincs).

Milyen általad ismert lehetőségek vannak azok számára, akik követnének ezen az úton?

Érdemes saját magatokat képezni (a youtube-on rengeteg dedikált csatornát találtok), de a klasszikus gyakornoki út (ügynökségeknél, filmgyártó cégeknél, utómunka stúdiónál) is járható. Az alapvetően elmondható, hogy aki tehetséges és kitartó, az elég könnyen talál munkát a területen.

A cikk kiemelt fotóját Nándi Gelencsér készítette.