Mit lehet egy cukrász végzettségből kisütni? Vighné Boóc Judit elárulja nektek. Juci egy igazi 21. századi hős, aki küzd a környezetvédelemért, a tudatos és fenntartható étkezésért. Rendkívüli megmozdulásokban vesz részt, amelyekkel a szemléletformálás a cél kicsik és nagyok között egyaránt. A most futó műanyagmentes kampány mellett sok érdekes esemény és kezdeményezés lelke ő.

Hány éves vagy?

30

Mi az az egy szó, amivel jellemeznéd magad?

Lelkes.

Legnagyobb büszkeséged?

Egy elég friss élmény, a Műanyagmentes Piknik megszervezése a HuMusz Szövetséggel közösen.

Mivel foglalkozol?

A Felelős Gasztrohős Alapítványnál dolgozom.

Mesélj a tanulmányaidról! Hol tanultál? 

A Szinergia Szakiskola Taverna Tagintézményében tanultam cukrásznak, 2010ben végeztem.

Miért volt hasznos a képzés?

5 évig éttermi cukrászként dolgoztam, ehhez elengedhetetlen volt ez a képzés.

Hasznát veszed-e az iskolában tanultaknak a jelenlegi szakmádban?

A szakmai gyakorlaton szerzett tapasztalataim jól jönnek, amikor éttermekkel dolgozunk.

Ossz meg egy tévhitet a szakkal/szakterülettel kapcsolatban!

A cukrászat egy “cuki csajos” munka, és egész nap szép tortákat díszítünk. Ezzel szemben ez egy kemény fizikai munka, sokat kell emelni, pakolni, talpon lenni egész nap, arról nem is beszélve, hogy egy étteremben a cukrásznak is nagyon sokáig bent kell maradni, így nem ritkák a 12-15 órás munkanapok.

Fotó: Eszterhàzy Marcell

Térjünk ki egy kicsit a korábbi szakmai tapasztalataidra! Arra kérünk, oszd meg a mostani hivatásodhoz kapcsolódó legrelevánsabb munkatapasztalatod:

Felelős Gasztrohős Alapítvány, a mostani munkahelyem. ‘Mindenesként’ dolgozom. Sokat fejlődtem a kommunikációban, folyamatosan tanulom, hogyan kell a különböző emberekkel különböző szituációkban beszélni, bánni. Megtanultam, hogyan áll össze és mitől lesz hatékony egy kampány,  növekedtek a kompetenciáim a rendezvényszervezés területén, javultam az előre tervezésben, előre gondolkodásban, és van lehetőségem gyakorolni a TV-s szerepléseket is :).

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, rendezvényszervező asszisztens. A gimi és a cukrász képzés között dolgoztam itt fél évet, itt láthattam először, hogy hogyan áll össze egy nagy rendezvény. ( Gyereknap, Mindenki Karácsonya)

Jelenlegi hivatásodat tekintsük át a SWOT analízis módszerével:

Engedj meg néhány kérdést a szakmai utaddal kapcsolatban.

Munkavégzés  módja (mobilitás, munkaidő):

Napi 8 órában dolgozom otthonról, de nem szigorúan véve 8-4-ig, én osztom be a saját időmet.

Amiért szereted ezt a munkát:

Egyesíti azokat amiket szeretek: a gasztronómiát és a környezetvédelmet. Ezen kívül egyszerre lehetek nyugis irodai dolgozó, rendezvényszervező, sajtós és social media manager.

Bemutatnád a Felelős Gasztrohős kezdeményezést?

Célunk, hogy növeljük a fogyasztók ismereteit a fenntartható, környezetbarát táplálkozásról és, hogy olyan “zöld” vendéglátóegységeket találjunk, akik helyi beszállítókkal dolgoznak, nem csak hús ételeket kínálnak és nem használnak pálmaolajat.

Mesélnél az indulásról? Hogyan jött az ötlet és mi volt a fő motiváció?

Az alapítók mindenképp szerettek volna valamilyen közös zöld projektet indítani, és sokszor találkoztak vendéglátóhelyeken, hogy erről beszéljenek. Akkor jöttek rá, hogy mennyire hiányzik itthonról egy olyan minősítés, ami segít a tudatos fogyasztóknak megtalálni a környezetbarát helyeket. Ezért találták ki a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést.

Videó: Slemmer Ádám, Járosi Róbert, Kőfaragó Zuzsi, Kőfaragó Anna; Zene: Brains Superhero

Fenntartható Vendéglátóhely Minősítés

A munkád mennyire jellemez téged?

Szerintem 100%-ban :).

Ez csak munka, hivatás, vagy hobby is?

Mind a három.

Milyen terveid vannak a jövőben?

Továbbra is folytatjuk az olyan szemléletformáló kampányokat, mint a Pálmaolaj böjt, vagy a Szívószálmentes augusztus. Remélhetőleg indítunk egy Gasztrohős Youtube csatornát is.

Milyen nyelven beszélsz? 

Angol, nem használom gyakran, de csak azért mert nem beszélek túl jól és nem ismerem a szakmai nyelvet. De ez még változhat :).

Kinek ajánlod ezt a pályát?

Azoknak ajánlom az alapítványoknál, civil szervezeteknél való munkát, akik szeretnének jó ügyekért dolgozni, szeretik, ha egyszerre több területtel kell foglalkozniuk és nem szeretnének tipikus multi környezetben dolgozni. Nem ajánlom azoknak, akik nagyon sok pénzt szeretnének keresni.

Milyen általad ismert lehetőségek vannak azok számára, akik követnének ezen az úton?

Ha egy civil szervezetnél szeretnél dolgozni, kezdj el önkénteskedni! Én is önkéntesként kezdtem, és mi is, ahogy sok más szervezet is az önkénteseink közül választjuk a fizetett munkatársakat is.

A kiemelt fotót Bacskò Levente készítette.

További részleteket tudhattok meg a Felelős Gasztrohősök aktuális kampányáról, ha ide kattintotok: