Csak irigylésre méltó oldala van az utazással járó munkának? A tanári végzettség az iskolapadon kívül hogyan kamatoztatható még? Tóth Józseffel, akit ‘utazó mérnöknek’ is nevezhetnénk, többek között ezekről is beszélgettünk. Hogy miről is szól a munkája és hogyan tudja a lehető legjobban megélni mellette a hobbijait, most elolvashatjátok.

Hány éves vagy?

34.

Mi az az egy szó, amivel jellemeznéd magad?

Kalandvágy vagy kíváncsiság. Több szóban úgy mondanám, hogy introvert with spice

Mi a legnagyobb büszkeséged?

Talán azt mondanám, hogy szinte bármikor bármit megoldok. Sokszor kerülök – mondhatni – komikus helyzetekbe, olyan országokban, ahol nem mindenki beszél jól angolul, ilyenkor más eszközökkel (kézzel-lábbal) kell kihúzni magam a slamasztikából. Például legutóbb is, mikor Marokkóban elvontatták a bérautómat, amit még aznap éjjel sikerült visszaszereznem, hogy másnap tovább tudjak indulni.

Mivel foglalkozol?

Mindenes vagyok, de először field application engineer-ként kezdtem, most technical support manager vagyok. Irodában is és a termelésben is dolgozom. Mivel a gépeink a termelésben vannak, így azt is meg kell látogatnom elég sűrűn.

Mesélj a tanulmányaidról! Hol tanultál? 

A Pécsi Tudományegyetemen Műszaki Informatika és Mérnöktanár szakon végeztem, 2008-ban. Aztán ugyanitt elvégeztem az MBA szakot (Master of Business Administration) 2016-ban.

Miért voltak hasznosak a képzések? Hasznát veszed-e az iskolában tanultaknak a jelenlegi szakmádban?

Az informatika részét nem használom, nem is használtam, nem tudom megítélni, hogy mennyire volt hasznos. Adott egy alapot, amivel el tudtam kezdeni dolgozni, de nem készített fel az akkori munkakörömre. A tanári végzettség jól jön, mert sokszor kell tréningeket tartanom, ahol kamatoztatni tudom az ott megszerzett készségeket, emiatt magabiztosabb előadó vagyok. Az MBA-t nagyon hasznosnak találom, rengeteget tanultam, amit hasznosítok a munkám során. Mérnöki meglátás mellé menedzseri társult, így jobban át tudom látni a folyamatokat.

Fotó: Tóth József

Ossz meg egy tévhitet a szakkal/szakterülettel kapcsolatban!

Utazni jó dolog, de állandóan úton lenni kevésbé. Az 5*-os hotel is fárasztó tud lenni 5-6 hét után. Nem érzem úgy, hogy jó dolog lenne szállodában élni, majdhogynem életvitel szerűen.

Térjünk ki egy kicsit a korábbi szakmai tapasztalataidra! Arra kérünk, oszd meg a mostani hivatásodhoz kapcsolódó legrelevánsabb munkatapasztalatod:

Machine Vision Products, Inc.: 11 éve vagyok ennél a kaliforniai cégnél, így csak erről az egy tapasztalatról tudok mesélni.

A napjaim változatosak. Sokat kell utaznom, ugyanis a gépeink szétszórva vannak a multiknál rengeteg országban és nincs mindenhol helyi ember, inkább a vevő mérnökei kezelik.  Van, hogy oktatni megyek ki valahová a helyi kollégáknak és/vagy helyi mérnököknek (maintenance vagy programming training), van, hogy support miatt, azaz ha valami baja van az egyik gépnek és nincs a közelben senki más, aki megcsinálná. Mindemellett előkészítem az újabb projektet helyben, meetingeken veszek részt, ahol átbeszéljük a vevői óhajokat, majd azt továbbítanom kell (az R&D részleg felé). Amikor itthon vagyok, akkor a munkám abból áll, hogy email és whatsapp kommunikációban, ritkábban telefonon nyújtok supportot kollégáknak – bármelyiknek a világon, általában ázsiaiaknak és a marokkóinak – vagy némelyik vevőnek.

Jelenlegi hivatásodat tekintsük át a SWOT analízis módszerével:

* R&D környezet és a cutting edge technology majdnem ugyanaz. Folyamatos fejlesztés van nálunk, mindig újabb és újabb inspekciós technikával és technológiával állunk elő, hogy egyre nagyobb piacon tudjunk megjelenni. Pl: 5-6 évvel ezelőtt még nem volt AOI (automated optiocal inspection) megoldás a semiconductor (felvezető vagy mikroelektronika) piacán, de most ott jelenleg vezető pozícióban vagyunk. Köszönhető ez a folyamatos fejlesztésnek. A cutting edge technology lényegében mindig a legújabb technológia, annak alkalmazása és annak fejlesztése.

Engedj meg néhány kérdést a szakmai utaddal kapcsolatban.

Munkavégzés módja:

Home office és onsite munkavégzés. Azt tudom mondani, hogy éves szinten kb 40-60%. Munkaidő nincs konkrétan meghatározva, inkább projekt alapon megy és a különböző időzónák miatt a munkaidő a nap bármely szakában lehet.

Amiért szereted ezt a munkát:

Projekt mentalitás. Munkaidő viszonylag szabad beosztása, a lényeg, hogy a munka el legyen végezve minél előbb.

Miért választottad ezt a szakmát?

Egyszerűen csak belecsöppentem.

A munkád mennyire jellemez téged?

A gondolkodásom objektív és mérnöki. Az életvitelem teljesen a munkához alakult, 2 óra alatt bepakolok egy másfél hónapos útra, bárhová is menjek. Spontán és szabad vagyok emiatt.

Ez csak munka, hivatás, vagy hobby is?

Csak munka, de kihasználom a lehetőségeket, hogy a hobbijaimat űzzem és újakat próbáljak ki. Éppen kite szörfözni tanulok Marokkóban, de szerencsére sokszor van lehetőségem az egyik kedvenc sportomat, a búvárkodást is űzni.

Rengeteget utazol a munkád miatt. Mi a legnehezebb a folyamatos utazásban, környezetváltásban?

A folyamatos egyedüllét. Mint említettem a szállodában lakást is meg lehet unni. Zavar, hogy nem tudok előre tervezni, általában 3-4 napos határidővel utazok.

Fotó: Tóth József

Mi a legjobb része? Előnye? Milyen pluszt ad neked? Hol szeretsz a  leginkább lenni és miért (földrész, ország)?

Előnye, hogy sok kultúrát megismerek és rengeteg országot (30+) bejártam. Kedvencem Kalifornia, ahol a cég központja is van.

Van összehasonlítási alapod, milyen a külföldi munkamorál/külföldi cégvezetés a hazaihoz viszonyítva? Mi a véleményed a külföldi munkamorálról és cégről/tulajról/szemléletről?

Nem lehet csak külföldiként jellemezni. Földrészenként, néha még országonként is eltér a munkamorál. Pl. Kínában ebéd után van egy 1 órás szünet, amikor az összes irodában mindenki alszik. Marokkóban szintén sokan spanyolosan sziesztáznak délben. Van 2-2,5 óra szünetük, cserébe este sokáig dolgoznak. Ramadan idején mindenki korán lelép. Pénteken hosszú ebédszünet van, mert a férfiak mennek a mecsetbe.

A franciáknál a céges étterem olyan, hogy otthon némelyik drágább hely is megirigyelhetné. Finom ételek és nagy választék (megjegyzem, hogy csak egy viszonylag kisebb cégnél – kb 80 fő – voltam). Európában kb. minden cégnél ugyanaz megy, USA sem sokban különbözik. Az ilyen multik igyekeznek uniformizálni a dolgokat és tényleg csak a nagyon kultúra sajátos dolgokat engedik meg.

Fotó: Tóth József

Milyen terveid vannak a jövőben?

Szeretnék PhD-zni, ha egyszer az időm engedi majd.

Milyen nyelven beszélsz? 

Csak angolul beszélek. Én vagyok az egyetlen magyar a cégnél és általában a vevők is külföldiek. Minden kommunikáció angolul zajlik.

Kinek ajánlod ezt a pályát?  

Csak olyan, aki elviseli a rendszertelen életet és aki talpraesett. Csak az utazás során sokszor fordul elő olyan helyzet, amikor talpraesettnek és magabiztosnak kell lenni. Ugyanez igaz a munkára is, helyt kell állni sokszor szűk a határidő vagy azonnal kell orvosolni a problémát, mert a vevőnél súlyos késéseket okozhat.

 

A kiemelt fotót Berta Zoltán készítette.