Zalaba Krisztiánt, aki a folyamatos fejlődés híve, hívhatnánk filantróp vállalkozónak is, ugyanis a tapasztalások útján megszerzett ismereteket adja tovább, hogy mások is tudatosabb és hatékonyabb életet élhessenek. Olvasd el ezt az interjút, ha kíváncsi vagy, hogyan lehet írásból vállalkozást építeni!

Hány éves vagy?

31.

Mi az az egy szó, amivel jellemeznéd magad?

Egyszerűen csak “vagyok”.

Legnagyobb büszkeséged?

Nyitott vagyok a változásra.

Mivel foglalkozol?

Online kurzusokat készítek tudatosság témában és erről blogolok is.

Mesélj a tanulmányaidról! Hol tanultál? 

A szlovákiai Komárnoban végeztem közgazdaságtan szakon 2010-ben.

Miért volt hasznos a képzés?

Azért volt hasznos, mert megismerkedhettem az üzleti világ alapjaival.

Hasznát veszed-e az iskolában tanultaknak a jelenlegi szakmádban?

Közvetlenül nem kifejezetten veszem hasznát az egyetemen tanultaknak, ugyanakkor azt érzem, hogy a szemléletemhez sokat hozzátett az elvégzése.

Ossz meg egy tévhitet a szakkal/szakterülettel kapcsolatban!

Szerintem az tévhit, hogy mindenképpen kell egy „papír” (diploma, oklevél, tanúsítás) egy sikeres és örömteli szakmai úthoz. Multis környezetnél igaz lehet, ám a legtöbb startup céget szerintem jobban érdekli az egyén képessége és készségei. Emellett pedig egy saját vállalkozásnál sem feltétlenül szükséges bármilyen oklevél ahhoz, hogy segítsünk az embereknek.

Térjünk ki egy kicsit a korábbi szakmai tapasztalataidra! Arra kérünk, oszd meg a mostani hivatásodhoz kapcsolódó legrelevánsabb munkatapasztalatod:

Egy marketing ügynökséget működtettünk a testvéremmel 5 évig, ahol sok tapasztalatot gyűjtöttem cégvezetés, kommunikáció és további területeken is. Az egyik legizgalmasabb része az volt, amikor elkezdtünk rendszereket építeni és bizonyos folyamatokat másoknak átadva sok energiát tudunk felszabadítani, amit újabb projektek indítására fordíthattunk.

Az egyetem ideje alatt újságíróként tevékenykedtem egy ismert magyarországi videojátékos magazinnál. Az egyik leghasznosabb tapasztalat itt az volt, hogy akkor is megírtam egy-egy átfogó cikket, amikor “nem volt kedvem” hozzá, ezáltal pedig sokat fejlődött az íráskészségem.

Jelenlegi hivatásodat tekintsük át a SWOT analízis módszerével:

Engedj meg néhány kérdést a szakmai utaddal kapcsolatban.

Munkavégzés módja:

A helyszín változó (otthon vagy közösségi iroda), ugyanakkor a munkaidőt tekintve napi szinten átlagosan kb. 6 óra fókuszált munkát végzek, 2-3 órás bontásokban. A nap fontos része a töltődés, például szeretek napközben kiülni a parkba olvasni, elmenni sétálni, vagy csak úgy jelen lenni.

Amiért szereted ezt a munkát:

Közben én is nagyon sokat fejlődöm emberileg, és közelről láthatom mások életének átalakulását.

Milyen motiváció vezérelt, mikor megalkottad az online kurzust?

A fő motivációm az volt, hogy könnyed és egyszerű formában adjam át azokat a tapasztalatokat egy csomagban, amelyek szerintem a legtöbbet segítenek a mindennapok hatékonnyá tételében. Emellett pedig egy új vállalkozás elindításához is megadta a kezdőlöketet, hiszen az addig ingyenesen elérhető tartalmak mellé bekapcsolódott az első fizetős online kurzus is.

Honnan meríted az inspirációt? Ki vagy mi az, ami hatással van rád? Hogyan tudod beépíteni a munkádba?

Az olvasók és a kurzusokat teljesítők visszajelzései rendszerint inspirálóan hatnak rám. Egyszerűen örömmel tölt el, ha láthatom, hogyan lendül előre mások élete és milyen változásokat indítanak el maguknál. Ezek a sztorik pozitív energiával töltenek, nekilátok új anyagok készítésének, ahol a tapasztalataim őszinte átadása másokat is inspirál. Ezáltal pedig egy olyan kör alakul ki, amely során mindenki inspirálva érzi magát. Továbbá napi szinten olvasok, leginkább spirituális témájú könyveket.

Milyen tanácsot adnál arra vonatkozóan, hogy megtaláljuk a nekünk való pályát/szakmát/életutat? 

Amikor úgy érezzük, hogy lázba hoz valami, akkor célszerű minél előbb kipróbálni az adott dolgot és személyes tapasztalatot gyűjteni, hogy mégis milyen is az a valóságban. Figyeljünk befelé, csendesedjünk el, és a belső hangunkat meghallva tudatosítsuk, hogy milyen dolgokhoz érzünk őszinte kapcsolódást, illetve mit teszünk örömmel.

Milyen terveid vannak a jövőben?

Folytatom azt, hogy egyszerűen és őszintén megosztom a tapasztalataimat, amely lehet tartalmas blogposztok, élő előadások, vagy éppen online kurzusok formájában. A fő szempont az öröm, mivel amikor a folyamat örömmel tölt el, akkor az eredményen is érződik a pozitív energia, ehhez pedig a hasonló értékekkel bíró emberek érzik belül a kapcsolódást.

Milyen nyelven beszélsz? 

Angolul gördülékenyen beszélek és napi szinten használom is emailek megírásához. Ezen felül értek szlovákul és alap szinten beszélem is a nyelvet.

Kinek ajánlod ezt a pályát?

Aki képes felvenni a ritmust az internet gyorsan változó világával, és nyitott arra, hogy új dolgokkal kísérletezzen. Emellett azoknak, akiknek jó érzést ad segíteni másoknak, illetve nyitottak arra, hogy őszintén megosztják a saját élettapasztalataikat.

Általad ismert lehetőségek azok számára, akik követnének ezen az úton

Célszerű online kurzusokon keresztül megismerni a szakmát, majd mielőbb elkezdeni saját tapasztalatokat gyűjteni. A belépés könnyű, így akár teszt-jelleggel is ki lehet próbálni a szakmát, ugyanakkor ahhoz, hogy egy hatékony és üzletileg stabil vállalkozás épüljön belőle, fontosak a határozott döntések és az elkötelezettség.

A kiemelt képet Hercegfalvi Zoltán készítette.