Milyen az, amikor összefonódik a munka, a hivatás és a hobby? Bozori Gabriella lovasterapeutaként nem számolja a munkaórákat, ugyanis a foglalkozása áthatja az egész életét és visszaigazolja az életszemléletét. A természetközelisége, a lovak iránti szeretete, valamint a gyermekek fejlesztésére tett vállalkozása együtt teszik őt igazi Filantróppá.

Hány éves?

53.

Mi az az egy szó, amivel jellemezné magát?

Aktív.

Mi a legnagyobb büszkesége?

Az elmúlt 20 évben sikerült megvalósítanom a szakmai célkitűzéseket.

Mivel foglalkozik?

Gyógypedagógus-lovasterapeuta vagyok.

Meséljen a tanulmányairól! Hol tanult? 

Nyíregyházi Tanárképző Főiskola (Ma: Nyíregyházi Egyetem) – földrajz-népművelő szak, 1989

Bárczi Gusztáv Tanárképző Főiskola (Ma: ELTE-Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia kar) – oligofrénpedagógia szak, 1996

ELTE-Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia kar – gyógypedagógiai terapeuta szak MA, 2011

Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány – gyógypedagógia lovaglás, lovastorna, lovasterapeuta képzés, 2003

Miért voltak hasznosak a képzések?

Mind a mai napig használom az ismereteket a munkám során.

Hasznát veszi-e az iskolában tanultaknak a jelenlegi szakmájában?

Abszolút. Igen.

Fotó: Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány

Osszon meg egy tévhitet a szakkal/szakterülettel kapcsolatban!

A lovasterápia nem lovaknak szól.

Térjünk ki egy kicsit a korábbi szakmai tapasztalataira! Arra kérünk, ossza meg a mostani hivatásához kapcsolódó legrelevánsabb munkatapasztalatait:

Kapaszkodó Alapítvány- lovasterapeutaként dolgoztam ott, több mint 10 évig. Megtanultam, hogyan lehet nulláról elindítani egy ilyen tevékenységet és azt felfejleszteni.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat-Lovasterápiás Központ.: Megtapasztaltam, hogy mennyire segíti az embernek a munkáját az, ha rendelkezésre állnak a feltételek, eszközök és nem azok előteremtésével kell foglalkozni, hanem a tényleges szakmai munkára lehet koncentrálni.

Jelenlegi hivatásodat tekintsük át a SWOT analízis módszerével:

Engedjen meg néhány kérdést a szakmai útjával kapcsolatban.

Munkavégzés módja:

Nem tudok mondani egy tól-ig munkaidőt, mert kb egész nap munka van. Nem olyan, mint egy irodai munka, amit le lehet tenni délután, mert a terápiák után nincs vége a napnak, az állatokkal is kell még foglalkozni és sokszor hétvégén is dolgozunk.

Amiért szereti ezt a munkát:

Természetközeli, szabadságérzéssel jár. Civilizációs dolgoktól eltávolodni, gyerekekkel és állatokkal foglalkozni nagyon jó érzés.

Hogyan jött a lovasterapeuta hivatás? Tudna mérföldköveket/jeleket említeni, amelyek elvezettek oda, ahol most van?

Gyógypedagógusként dolgoztam és éppen kerestem valamilyen plusz munkát, amikor belebotlottam a Kapaszkodó Alapítvány hirdetésébe, amelyben gyógypedagógust kerestek. Akkortájt gyógyúszással foglalkoztak, de már érlelődött a gondolat, hogy elindítsák a lovasterápiát. Én akkor még nem tudtam lovagolni, de nagyon érdekelt ez az egész, és szívesen vágtam bele. Megtanultam lovagolni és elkezdtünk egy lóval foglalkozni, aztán jöttek a képzések. A véletlennek is köszönhető, hogy megtaláltam azt a hirdetést.

Mesélne a munkájáról bővebben? Milyen feladatai vannak pontosan?

Ez nagyon összetett, mivel a vezetője is vagyok a központnak, plusz gyakorló lovasterapeuta, és képzésben is oktató. Nekem kell megszervezni a napi munkát, összeállítani a terapeutáknak az órarendjét. Az én felelősségem, hogy a terápiás lovak olyan állapotban legyenek, hogy lehessen velük dolgozni. Szervezési feladatokat látok el, gyakorlati képzésen veszek részt, gyerekeknek szervezek programokat (nyári tábor, kirándulás), valamint kapcsolatot tartok más szervezetekkel.

Miből táplálkozik a mindennapi motivációja?

Az új feladatok megoldása lebeg előttem minden nap. Ha az ember szereti azt, amit csinál, akkor mindig megvan a belső motiváció.

Melyek a legnagyobb kihívások, amelyekkel meg kell birkóznia?

Leginkább az időhiány a legnagyobb kihívás. Sokkal több a feladat, mint az idő, néha úgy érzem soha nem jutok a feladatok végére, mert mindig felmerül újabb és újabb. Több emberre lenne szükségünk.

A munkája mennyire jellemzi Önt?

Nagyon! Az életem nagy részében dolgozom, főleg mióta a gyerekem felnőtt.

Ez csak munka, hivatás, vagy hobby is?

A három együtt.

Fotó: Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány

Trenírozza magát a munkához, akár mentális vagy fizikai síkon?

Igen, mindkét síkon. Továbbképzésekre járok, sok szakirodalmat olvasok, már csak a tanítás miatt is fontos. Fizikailag kell egy kondíció és sportosság, ami elengedhetetlen ehhez a munkához. Mostanában inkább futok, a lovaglásra kevesebb időm jut.

Milyen tervei vannak a jövőben?

A központban sok feladat és cél van, amit meg szeretnék még valósítani, erre koncentrálok most és arra, hogy továbbra is színvonalasan tudjam végezni a munkám.

Milyen nyelveken beszél? 

Az angolt használom, de nem napi szinten. A szakirodalmak feldolgozásában, külföldi partnerekkel való kapcsolattartásban veszem igazán hasznát és akkor, amikor konferenciákon veszek részt.

Kinek ajánlaná ezt a pályát? Ki az, akinek egyáltalán nem való?

Legyen empatikus, kitartó! Szeresse a gyerekeket és az állatokat. Fontos az önazonosság és hitelesség. Azoknak nem való, akik kevés energiabefektetéssel akarnak gyors sikereket elérni.

Ön által ismert lehetőségek azok számára, akik követnék ezen az úton:

Hozzánk bátran lehet jönni önkénteskedni a fóti központba. Itt bele lehet látni ennek a munkának a rejtelmeibe.

 

A kiemelt fotót a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány készítette.