Csikós Gergely bátor újrakezdő és többek között drón pilóta. A vele készített interjút melegen ajánljuk minden olyan karrierváltónak, akinek csak egy kis lökésre van szüksége! A szociális munka területéről, hogyan került a videógyártás világába, azt mesélje el ő maga!

Hány éves vagy?

36.

Mi az az egy szó, amivel jellemeznéd magad?

Kíváncsi.

Legnagyobb büszkeséged?

Az, hogy a végzettségem mellett sikerült magam erejéből, otthon, egy teljesen új szakmát megtanulnom és elhelyezkedni benne.

Mivel foglalkozol?

Motion Graphic Editor, cameraman, drón pilóta vagyok. Animációkat csinálok, szövegekből, logókból, képekből, emellett vágok videókat.

Hol tanultál? Mikor végeztél?

Pécsett diplomáztam szociális munkásként 2008-ban.

Miért volt hasznos a képzés?

Így visszagondolva kicsit sem érzem hasznosnak. Nem csak azért, mert már nem dolgozom szociális munkásként, hanem mert nem tanultam merőben új dolgokat. Lehet ez azért van, mert már akkor sem érdekelt nagyon az a szakma, de ez akkoriban nem volt tudatos. Egyszerűen elfecsérelt időnek tartottam az egyetemi éveket.

Fotó: Turbéki Richárd

Ossz meg egy tévhitet a szakkal/szakterülettel kapcsolatban!

A legnagyobb tévhit az, hogy egyetem kell a szociális munkához.

A jelenlegi szakmámmal kapcsolatban, pedig az, hogy születni kell a vizuális/grafikai munkához, vagy esetleg a modern technikai eszközök használatához. Szerintem minden tanulható, de nem feltétlen iskolai keretek között. Nem mondom azt, hogy nem hasznos a videós munkában akár egy VFX tanfolyam, drónozásnál egy drón tanfolyam, de így 2018-ban minden az interneten van, amit tudni érdemes.

Térjünk ki egy kicsit a korábbi szakmai tapasztalataidra! Arra kérünk, oszd meg a mostani hivatásodhoz kapcsolódó legrelevánsabb munkatapasztalatod:

2010-ben egy magán stúdióhoz kerültem egy ismerős révén, beugrós vágót kerestek. A vágó tapasztalatom kimerült a home videók „vágásában”. Rettegtem az első naptól. Semmi tapasztalatom nem volt gyakorlatilag előtte, se program ismeretem. Szóval 21-re húztam lapot. Azt, hogy ma már nem vagyok szociális munkás és videókkal foglalkozhatok azt annak a napnak köszönhetem. Szóval a leghasznosabb amit itt tanultam, hogy bele kell vágni, még ha lehetetlennek is tűnik. Aztán lesz, ami lesz.

A hajléktalanokkal való munka alatt talán türelmesebb lettem, ami gyakorlatilag nem csak a munkában, hanem az élet bármely területén elengedhetetlen.

A mostani munkám során az állandó tanulást említeném. E nélkül nem lehet lépést tartani. Akár a számítógép előtt ülve, videót vágva, vagy kint a terepen kamerával, vagy drón kontrollerrel a kézben. Tanulni, tanulni folyamatosan.

Jelenlegi hivatásodat tekintsük át a SWOT analízis módszerével:

Engedj meg néhány kérdést a szakmai utaddal kapcsolatban.

Munkavégzés módja:

A munkaidő mint olyan nincs. Ha repülni kell, akkor repülni kell. Maximum az időjárás szólhat ebbe bele.

Amiért szereted ezt a munkát:

Változatos, sok helyre eljutok ahová eddig nem és rengeteg új arcot ismerhetek meg közben.

Egyre inkább benne van már a köztudatba a drón technológia. Te tudod, hogy honnan indult és meddig mehet el?

Emlékszem az első drón kezdeményekre. 2-3 óra töltés max 10 perc repülésért. A fejlődés az eszméletlen, hogy hol a vége? Azt sejteni sem lehet. Igen, már sok mindenkinek van drónja, de masszívan el kell választani a tescoban, játékboltokban vagy a bármilyen kínai webshopokban kapható drónokat a munkára alkalmasoktól. Tudom, egyik sem olcsó mulatság. Hiába fizetünk ki egy drónért 70-200 ezer forintot, az még csak játék. Nem olcsó játék. A vicc az, hogy Magyarországon biztosítás és egyéb engedélyek híján egyikkel sem lehet legálisan repülni. Sok balesetről hallani. Megveszik első drónjukat, legyen az akár egy kisebb példány, azzal is nagyon nagy sérülést lehet okozni. Kötelezővé tenném a jogosítványt rájuk. Amúgy a drónok fejlődése exponenciálisan nő. Havonta jönnek ki az újabb fejlesztések. Egyre jobb kamerával, egyre kompaktabb méretben és egyre több repülési idővel. A drónokban rejlő lehetőségek még nincsenek kihasználva. Ami hiányzik, az a megfelelő szabályozás.

Te miből/kitől inspirálódsz? Honnan/hogyan jönnek az új ötletek?

Youtube, a legfőbb forrás. Sokat nézem más drónosok munkáit. Nehéz a drónvideóban újat produkálni, de öröm látni ha valakinek sikerül.

Fotó: Natalie Rhea Riggs

Melyik volt a legizgalmasabb munkád? Hol és mit forgattatok?

Huh, sok ilyen munka volt. Volt olyan, hogy egy reklámfilmhez hívtak drónosnak. A színész fejétől 20 cm-re kellett indulnom és két oszlop között kellett elhaladnom emelkedésben hátrafelé. Na ott remegett a lábam, az oszlopok és a drón között alig volt 10-10 cm.

Volt olyan, hogy erdőben drónoztunk, nyakig sárban 2 napig. Az egy 4K techdemónak készült. Igazából magunknak csináltuk.

Az a szép a drónozásban, hogy mindegyik munka izgalmas. Amikor felszállsz sok 100 ezer vagy több millió forint repül a levegőben. A siker részben rajtad, részben a technikán múlik, és ha az egyszer zuhan, akkor vége. Ezek nem nagyon javítható dolgok.

Melyek a legnagyobb kihívások, amelyekkel meg kell birkóznod?

Nekem a legnagyobb kihívás az életemben a váltás volt az előző szakmámból. Ezt sajnos sok évig húztam.

A munkád mennyire jellemez téged?

Abszolút jellemez. Kreatív, izgalmas. Minden benne van, amit szeretek.

Ez csak munka, hivatás, vagy hobby is?

Ez mindhárom egyben.

Fotó: Csikós Gergely

Milyen terveid vannak a jövőben?

A terveim a 3D vonalon való mozgolódás. A CGI nagyon érdekel, vagyis a computer animációk megtervezése és  kamera felvételekbe való beillesztése (Pl, egy scifiben az űrharc, vagy bármelyik képregényfilmből szinte minden, robbanások stb.). A drón persze marad.

Milyen nyelven beszélsz? 

Angolul beszélek, középfokú nyelvvizsgám van. Csak a szakmai dolgokat szoktam angolul mondani. Magyarul valahogy nem állnak a számra a programhasználattal járó kifejezések.

Németül is tanultam, el tudok számolni 10-ig, de ennyi.

Kinek ajánlod ezt a pályát? 

A kihívást keresőknek mindenképp ajánlanám. Az a jó a drónozásban, hogy elindít. Tegyük fel nem is érdekel a videózás, de szívesen repkedsz. Megveszed, csinálsz pár videót, előbb utóbb elkezdesz azokkal a videókkal foglalkozni, vágni, effektelni, aztán arra eszmélsz, hogy bármit is csináltál előtte, vágó vagy valahol és a mozgókép az életed. Ki tudja hova vezet.

Akik viszont félnek a technikától, azoknak egyáltalán nem ajánlanám.

Általad ismert lehetőségek azok számára, akik követnének ezen az úton

Lehetőségek? A tanácsom az, hogy merjenek kérdezni azoktól akik régebb óta művelik ezt. Olvassanak sokat, fórumokat, szakmai csoportokat. És ami a legfontosabb, hogy kicsiben kezdjék. 3-4 ezer forintokért vannak pici drónok, ezekben semmi repülést segítő rendszer nincs, se a magasságot, se a pozíciót nem tartják. Ha azzal megtanulsz repülni, akkor bármivel menni fog.

A kiemelt képet Perlai Bence készítette.

A videót Csikós Gergely és Turbéki Richárd készítette.