Fésűs Veronika nem félt lecserélni a régi szakmáját és belefogni valami újba. Sportfejlesztési mentorként dolgozik, online magazint szerkeszt, első könyvét írja és emellett még főiskolára is jár. Tapasztalatait beágyazva segít másoknak, motivál, inspirál, írásban és szóban is. Olvassátok el a történetét, melyben azt is megosztja velünk, mi mindent lehet kezdeni a sport szeretetével!

Hány éves vagy?

36 éves vagyok.

Mi az az egy szó, amivel jellemeznéd magad?

Kitartó.

Legnagyobb büszkeséged?

Az életem. Hogy mindent önerőből értem el. Ezek ugyan nem nagy dolgok, de hiszem, hogy önismeret nélkül nincs cél, cél nélkül nincs élet.   

Mivel foglalkozol?

Sportfejlesztési mentorként dolgozom, aminek a célja az, hogy kezdő és haladó futókat készítek fel fizikailag és mentálisan meghatározott távokra 45 km-ig. Jómagam maraton- és ultrafutó vagyok, 8 év szisztematikus munkával. Ugyanakkor tulajdonosa és szerkesztője vagyok A futás esszenciája online magazinnak, ami elsősorban amatőr sportolóknak ad lehetőséget arra, hogy sikerélményeiket megosszák másokkal. Amatőr sportolók szerkesztik a magazint, akik hétköznapi hősök számomra, hiszen akár túlzsúfolt életvitel mellett is képesek odafigyelni a rendszeres mozgásra és tudatos életre, felhívva a figyelmet arra, hogy milyen óriási szerepe van az egészségünk megőrzésében bármely mozgás gyakorlása. Tevékenységi körömhöz tartozik továbbá a masszázs, az esszencia-terápia és energia kezelések. Ezek sportspecifikus kezelések, kifejezetten erre a területre dolgoztam ki foglalkozásokat.

Hol tanultál? Mikor végeztél?

Jelenleg a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán tanulok Budapesten, Marketingkommunikáció szakirányon.

Fotó: Ujj Regina

Miért volt hasznos a képzés?

Több éven keresztül kerestem azt a területet, amit szívesen tanulnék. Valahogy jó érzékem van ahhoz, hogy megtalálom a közös hangot az emberekkel, jöjjenek bárhonnan, legyenek bármilyen társadalmi státuszban. Ezt a kereskedelem és marketing vonalon tudtam leginkább hasznosítani. Ezért döntöttem a marketingkommunikáció mellett. Beszélni, beszélgetni egymással az egyik legnagyobb kincs a világon, ezt míg élek alkalmazni akarom.

Hasznát veszed-e az iskolában tanultaknak a jelenlegi szakmádban?

Abszolút! Mivel napi szinten kell beszélgetnem ügyfelekkel és van, hogy üzleti partnereket kell találnom egy-egy projektemre, ezért különösen fontos, hogy alkalmazzam is a megtanultakat. Tudatos választás volt ez az irány.

Ossz meg egy tévhitet a szakkal/szakterülettel kapcsolatban!

Egy-két kivétellel idősebb oktatók tanítanak. Tévhit, hogy nem haladnak a korral és elavult lenne a gondolkodásuk, főként marketing területen. Kivétel nélkül nagyszerű tanárok és professzorok tanítanak, akik – magam is meglepődtem -, de képben vannak a ma leginkább használatos technikai és kommunikációs eszközökkel vagy trendekkel.  

Térjünk ki egy kicsit a korábbi szakmai tapasztalataidra! Arra kérünk, oszd meg a mostani hivatásodhoz kapcsolódó három legrelevánsabb munkatapasztalatod:

A mostani hivatásomat 1 éve gyakorlom, így ehhez kapcsolódó korábbi munkatapasztalatot nem tudok említeni sajnos. Nagy ugrású karrierváltást tettem, korábban teljes más területen dolgoztam. A divat-és szépségipart hagytam el a sport miatt.

Jelenlegi hivatásodat tekintsük át a SWOT analízis módszerével:

Engedj meg néhány kérdést a szakmai utaddal kapcsolatban.

Munkavégzésem módja:

Home office-ban dolgozom, hiszen szabadúszó vagyok. A munkaidőm változó, én szabom meg, előfordul, hogy egy nap 12 órát is dolgozom, de van, hogy csak 4 órát. Általában 1 hónapra előre dolgozom, így jut időm nehezebb projektek pontos kidolgozására stressz nélkül. Már szeptemberben elkezdek dolgozni a következő év projektjein.

Amiért szereted ezt a munkát:

Azért szeretem, mert óriási szabadsággal és kreativitással jár. A fejlődés egyszerűen elkerülhetetlen, hiszen mások segítésével önmagamon is segítek. Ami a legnagyobb örömmel tölt el az, hogy olyan emberekkel barátkozhattam össze, akik egymás segítségére lehetnek. 

A munkád mennyire jellemez téged?

A munkám tökéletesen ábrázolja a személyiségem. Mivel minden lépést meg kell tervezni mind a magam, mind mások félkészítésében, nagyfokú tudatosságot és koncentrációt igényel. Egyszerűen fogalmazva szeretek képben lenni. Szeretem, ha rendben van körülöttem minden. Ahogy édesanyám tanította, sötétben is tudjam, mit hol találok. Ez jellemez leginkább. A sötétben is megtalálom a megoldást.

Ez csak munka, hivatás vagy hobby is?

Ha azt mondom, hogy mindhárom, akkor van aki azt mondja, olyan nincs. Akkor én ezennel megcáfolom! Van! Munka megtervezni, hivatás levezényelni és hobby élvezni a munka gyümölcsét. Minden benne van, amire vágytam!

Milyen terveid vannak a jövőben?

Rengeteg! Minden mindennel összefügg, úgyis mondhatom, hogy egymásra épülnek ezek a tervek. Hol is kezdjem? Mivel belekóstoltam az ultrafutás csodás ízvilágába, szerelemmé vált. Természetesen emelem a lécet, és 2019-ben felkészülök a 80 km-es távra. Az igazi cél a Spartathlon. Nem fejezem be addig földi pályafutásom, míg részt nem veszek az egyik legcsodálatosabb futó úton.

Másrészről www.afutasesszenciaja.hu online magazinnal is izgalmas terveim vannak. Igazi magazinná akarom formálni, már tisztán látom a végcélt ezzel kapcsolatban, bár még titkosak a részletek, így erről nem tudok még érdemben mondani semmit. A tárgyalások a megfelelő emberekkel már zajlanak.

Nincs még vége ezzel a terveim listájának, hiszen készül az első könyvem, és úton vannak az első e-book-ok is. Nem szokványos futás könyv lesz. Inkább életút, ami arról szól, hogyan lehet vagyon, előnyök és kiváltságok nélkül nem elkallódni az életben. Hogy hogyan lehet egy nehéz gyermekkor terhét viselve megtalálni a célunkat és nem hagyni, hogy az a környezet, ami boldogtalanná tett, letérítsen az útról.

Egy olyan közösség felépítése a célom, ahol a gondolkodás a divat és nem a hiúság. Ahol megtanuljuk megérteni és elfogadni a rossz pillanatainkat, érzéseinket, és megtanuljuk beépíteni az életünkbe, hogy fejlődjünk és épüljünk általa.

Milyen nyelveken beszélsz? Mennyire jellemző, hogy napi szinten kell használnod az idegen nyelvet?

Leginkább az angol nyelvre van szükségem, ezt szeretném a lehető legjobb szintre fejleszteni.

Fotó: Ujj Regina

Kinek ajánlod ezt a pályát? 

Az adottságaink a szikla, amelyre építkezhetünk. Erre az öt értékre mindenképp szüksége van annak, aki sportfejlesztési mentorként szeretné elkezdeni a pályafutását: szeretet ( globálisan), hit (önmagában és másokban), szorgalom ( óriási önfegyelem és munkaszeretet szükséges ahhoz, hogy az esetleges nehézségek ne szegjék kedvünk), kitartáselkötelezettség (a sport és egészség irányába).

Fontos a vezető jellem és a karizma, hiszen hónapokon keresztül kell dolgozni akár egyszerre több emberrel is, sok esetben teljesen idegenekkel. Nem árt, ha felelősségteljes az illető, mert a saját elképzeléseit kell rászabni a mentoráltra, emellett koordinálnia is kell napi szinten. A sport alkotóerő is, amit ki kell bontatkoztatni. Az együtt alkotás örömét kell elsajátítani. Ismerni és alkalmazni kell a tehetséggondozás korszerű elveit és módszereit.

Nem való annak, aki tekintélyelv alapján akar koordinálni. A tekintélyelv helyett jó példával kell elöl járnunk. Aki nem szán időt a folyamatos fejlődésre és a komfortzónán kívüli tevékenységekre, szintén nem való. Rengeteg lemondással és újratervezéssel jár egy-egy projekt, ezért a kudarcokkal is számolnunk kell. Ha ki akar hagyni lépcsőfokokat, nem lesz sikeres ezen a területen. Aki képtelen a tervezésre és csak ad hoc jelleggel történnek dolgok a mindennapjaiban, nem lesz képes kezében tartani a gyeplőt. Ahogy írtam korábban, önfegyelem nélkül széthullik. Továbbá annak sem való, aki nem szeret több emberrel együtt dolgozni. Mindenkire külön szükséges figyelni, kezelni a nehézségeket, motiválni és hinni bennük.  

Általad ismert lehetőségek azok számára, akik követnének ezen az úton:

Magyarországon még nem sokan ismerik vagy legalábbis nem sokan használják a sportfejlesztési mentor kifejezést, mint szakmai megnevezést. Nincs is kifejezetten erre vonatkozó képzés. Nagy általánosságban talán a sportedzői képzések adnak egy olyan szakmai tudást, amit hasznosítani tud majd a későbbiekben, bár ezt leginkább akkor szoktam javasolni elvégezni, ha valóban sport területen szeretne elhelyezkedni az illető. Sok esetben sajnos semmilyen fizikai feltétele nincsen a felvételinek, amit felelőtlenségnek tartok. Rengeteg olyan instruktori képzést látok keringeni a neten, amelyben nincsenek lefektetve azok a szabályok, amit egy edzőnek képviselnie kell ( ilyen pl. a fizikai külső vagy erőnlét). Ezért jól nézzük meg, hogy hova jelentkezünk, ha OKJ-s képzést választunk. Emellett a Testnevelési Egyetemen is kiváló szakok vannak, ilyen pl. Sportszervező vagy Sport- és rekreációszervező szak, aminek elvégzésével az elméleti és gyakorlati ismeretek valamint készségek birtokában képesek fejlesztő és szervező szerep betöltésére a sport és rekreáció területén.

Összességében sportfejlesztési mentorrá válhatunk, ha van tehetségünk egy sportágban, gyakoroljuk, mindennap belefektetjük a munkát. Hiszünk abban, hogy a tevékenységünkkel mások fejlődését is előmozdíthatjuk és persze van “referenciamunkánk“. A segítség megtalálása pedig van, hogy önmagunkban van, de ugyanakkor a mozgást hirdető közösségekben is meg lehet találni, persze fontos, hogy sportmúlttal rendelkezzen az adott közösség vezetője vagy képviselője, ugyanis előfordulhat, hogy ész nélkül edzenek.
Nekünk kell végigjárni ezeket a területeket, folyamatosan keresni a lehetőségeket, csoportokat, felhívásokat. Számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre, lásd Facebook, Instagram, azokon belül is csoportok ezrei, ahonnan inspirálódhatunk és megtalálhatjuk azokat a kapcsolódási pontokat, amik elősegíthetik a fejlődésünket.

Lehet sport magazinoknál cikkíró/szakértő; hozzájárulhat a lakosság rekreációs kultúrájának fejlesztéséhez. Sportrekreációs létesítményt működtethetünk. Együttműködhetünk más szervezetek vezetőivel, edzőivel, közreműködhetünk a szervezet kapcsolatainak ápolásában, fejlesztésében. Sporttanfolyamokat szervezhetünk és vezethetünk, népszerűsíthetjük az egészséges életmódot, kiemelten a rendszeres testedzést és sportolást. Megtervezi, megszervezi és irányítja sportolói felkészülését. Az életkori sajátosságok, és az egyéni adottságok figyelembevételével sportágspecifikusan felkészíti a futókat. Egyénre szabott edzéstervet készít és gondoskodik annak végrehajtásáról. Tervezi, szervezi és vezeti a testkultúra központok, civil szervezetek (szabadidősport egyesületek, klubok), munkahelyek, szállodák, üdülők, szanatóriumok, művelődési, közösségi házak, önkormányzatok sportrekreációs programjait. Népszerűsíti az egészségorientált rekreációs tevékenységfajtákat. Együttműködik más testkultúrális és egészségügyi szakemberekkel.

A kiemelt képet Ujj Regina készítette.

A videót Fésűs Veronika szerkesztette.