Nagy Zsolt közgazdászként végzett és dolgozik is főállásban, de emellett elhivatott segítő mentálhigiénés szakemberként. Önkéntes munkáiban rádiós műsorvezető, cikkeket ír, előadásokat tart és elterelő csoportot vezet. Rajtunk keresztül bátran elérhetitek őt, ha ti is kipróbálnátok az önkénteskedést, vagy csak szívesen beszélgetnétek, szeretnétek ránézni életetek egy elakadására, vagy meghallgatásra vágytok magán jellegű kérdésekben. Addig is olvassátok el a vele készített interjút. 

Hány éves vagy?

34.

Mi az az egy szó, amivel jellemeznéd magad?

Ha csak egy szóval lehetne, akkor az a sokoldalúság. Ha még írhatnék mellé mást is, akkor kreativitás, önkéntesség, odafigyelés és empátia.

Legnagyobb büszkeséged?

Az, amikor egy olyan döntést tudok meghozni, amihez le kell győznöm a félelmeimet, saját magam, át kell lépni a határaimon és ki kell lépnem a komfortzónámból. Ha ez sikerül, az tényleg büszkeséggel tölt el. Mellette fontos, hogy valami olyat tegyek, amivel a másik ember többé tud válni, ami segít neki bármiben. Több ilyen is volt az életemben, ezért most nem emelnék ki külön csak egyet, mindegyik meghatározó élmény volt számomra.

Mivel foglalkozol?

Főállásomban közgazdászként dolgozom kereskedelmi osztályon, de mellette számtalan területen önkénteskedem, ahol a mentálhigiénés képzésen tanultakat is tudom alkalmazni – például segítő beszélgetések alkalmával – és tovább fejleszteni.

Hogy pontosan mit is foglal magába a mentálhigiéné, ezt számomra a legátfogóbban Buda Béla gondolatai fejezik ki:
“… alakuló, szerveződő szemlélet és elméletrendszer, interdiszciplináris megközelítésmód, amely a pszichés működészavarok megelőzési lehetőségeire és az EGÉSZSÉGES LÉLEKTANI FOLYAMATOK és személyközi kölcsönhatások fejlesztésére vonatkozik, illetve társadalmi gyakorlat, amely intézmények, szervezetek, embercsoportok – magukat egészségesnek érző emberek – mozgósítására és megváltoztatására irányul.„  

Hol tanultál? 

Közgazdász marketing szakos mesterdiplomámat a Budapesti Gazdasági Főiskola – mára már Egyetem – Külkereskedelmi Főiskolai Karán szereztem meg még 2011-ben. Erre épült rá egy két éves posztgraduális képzés keretein belül a mentálhigiénés képzés, és így lettem mentálhigiénés szakember 2018 nyarán a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karán.

Miért voltak hasznosak a képzések?

Számomra azért volt hasznos ez a 2 éves mentálhigiénés képzés, mert egyrészt sok pszichológiai és lélektani ismeretet és tudást szereztem, másrészről pedig a kötelező pszichodráma alkalmaknak is köszönhetően önismeretem is sokat fejlődött. Emellett pedig számtalan lehetőségem volt arra is, hogy az elméletben elsajátított tudást a gyakorlatban is alkalmazzam és tovább fejlesszem. Elindultam egy önismereti úton, ami még a mai napig is tart. Azzal, hogy kinyitunk magunk előtt egy ajtót, valami éppen, hogy csak elindul. Az ajtó mögött újabb ajtók vannak, amelyek arra várnak, hogy kinyissuk őket.

Fotó: Kamil Feczko, Forrás: Unsplash

Hasznát veszed-e az iskolában tanultaknak a jelenlegi szakmádban?

Mindenképpen. Leginkább az önkéntes tevékenységeim során tudom ezt a tudást használni és kamatoztatni. Önkéntes rádiós műsorvezető vagyok, illetve elterelő csoportot vezetek egy pszichológussal. Emellett segítő beszélgetéseket tartok időszakosan és pszichológiai tartalmú cikkeket írok, illetve előadást tartok. A megszerzett tudás nagymértékben segíti azt, hogy elfogadással, odafigyeléssel tudjak jelen lenni ezekben a kapcsolatokban, megértéssel és empátiával tudjak odafordulni az emberekhez, meghallgatni őket és segíteni nekik és rendszerszinten tudjak gondolkozni.

Ossz meg egy tévhitet a szakkal/szakterülettel kapcsolatban!

Talán az lehet egy tévhit, hogy bármilyen előképzettségre szükséged van ahhoz, hogy jelentkezz a mentálhigiénés képzésre és elindulj a segítői hivatás felé vezető úton. Nem az előképzettség a lényeg a mentálhigiénés vonalon, hanem az, hogy mennyire vagy nyitott az emberekre. Mennyire látod például közgazdászként, jogászként vagy orvosként azt, hogy a számok, paragrafusok vagy éppen betegségek mögött emberek és családok vannak, érzésekkel, nehézségekkel, pozitív és negatív gondolatokkal, egyéni sorsokkal.

Térjünk ki egy kicsit a korábbi szakmai tapasztalataidra! Arra kérünk, oszd meg a mostani hivatásodhoz kapcsolódó három legrelevánsabb munkatapasztalatod:

Önkéntesként elterelő csoportot vezetek egy pszichológussal egy drogkonzultációs irodában kéthetente, ami a Magyarországi Református Egyház fenntartása alatt álló intézmény. Az itt eltöltött idő alatt én is nagyon sokat tanultam, mint társ csoportvezető. Gyakorlatban is megtanultam alkalmazni az elfogadást, a hallgatást, a non-direktivitást és a másik emberre való odafigyelést. Számomra az a leghasznosabb és legfontosabb is, amit itt a gyakorlatban is folyamatosan megtapasztalok, hogyha szeretettel és nyitottsággal fordulunk a másik ember felé, az csodákra képes. Kapukat nyit meg és addig le nem rombolt falakat kezd el lebontani a másik emberben is. Nem az építi ki a bizalmat a másik ember felé, ha Te megosztasz magadból valamit. Legalábbis a segítői vonalon leggyakrabban nem. Hanem az szül bizalmat, hogy őszinte érdeklődéssel, emberként vagy jelen a beszélgetésben. Ha az ember benne van egy nehéz helyzetben és Te segítőként odaállsz mellé, akkor sokszor nem kellenek szavak sem, elegendő csak a támogató és megerősítő hallgatás, a jelenlét és az elfogadás. Annak ténye, hogy az ember érezze, hogy meghallgatják és nincs egyedül az adott helyzetben.

Önkéntes rádiós műsorvezetőként is dolgozom, a Mária Rádióban. Korábban társműsorvezető voltam egy függőségi témával foglalkozó műsorukban havi egy adással, de a műsorból egyéb elfoglaltságaim miatt kiszálltam. Jelenleg egy saját ötleten alapuló, fiataloknak szóló műsorban vagyok műsorvezető havonta két alkalommal, melynek címe Életre hangoló (www.facebook.com/eletrehangolo). A műsorban fiatalokat érintő témákról beszélgetünk, fiatalos stílusban, tabuk nélkül. A rádiózásban is megleltem az örömöt és nagyon sokat tanultam és tanulok még a mai napig is ‘mentálos’ gondolatokat is, pedig már 1,5 éve rádiózom. Megtanultam egyrészt a másik emberre való folyamatos odafigyelést, a beszélgetésben jelenlévő tudatos jelenlétet, a hallgatást és azt, hogy merjek mélyebb műsortémákhoz is hozzányúlni, legyen szó akár gyászfeldolgozásról vagy függőségről. Az önismereti munkán és a sok terepmunkán végzett segítő beszélgetés eredményeként azt érzem, hogy az egyes mély témák, melyek sokszor megjelentek és megjelennek a műsorainkban már nem rántanak magukkal, tudom azokat a helyükön kezelni.

Időszakosan segítő beszélgetéseket tartok mindazok számára, akik megkeresnek, hogy segítsek nekik abban, hogy rá tudjanak jobban nézni életük egy-egy jelenlegi elakadására. Saját érintettségem révén lehet ez az apatéma, vagy bármilyen más önismereti gondolatkör.

Nagyon fontos számomra, hogy minél több emberhez eljusson a család fontosságának üzenete és beszéljünk arról, hogy a nem egészséges családi működések milyen jövőt és egyben nehézségeket eredményezhetnek a gyermekek életében. Ezek érdekében  önkéntes alapon pszichológiai tartalmú cikkeket írok a Jog és Pszichológia online magazinba és emellett a függőség és a diszfunkcionális családok kapcsolatát kutatom és alkalomszerűen család témájú előadásokat tartok.

Jelenlegi hivatásodat tekintsük át a SWOT analízis módszerével:

Engedj meg néhány kérdést a szakmai utaddal kapcsolatban.

Munkavégzés módja:

Önkéntesen végzem ezeket a mentálhigiénés munkákat, így ezek rugalmasan végezhetőek, általában a fő állásom munkaidejének lejárta után. De a szociális munka területén is a munkák főmunkaidőben végezhetőek, általában 8:00-17:00 között.

Amiért szereted ezt a munkát:

Emberekkel foglalkozhatom. Nagy öröm számomra, ha látom valakinek az arcán a mosolyt a beszélgetések után. De ha nincs is mosoly, jó érzés másért tenni, odaállni más mellé és arra a kis időre meghallgatni és csak Rá figyelni. Nagy értéket látok abban a tevékenységben, amikor eszközök lehetünk abban, hogy a másik ember életének javulásához lehetőségünk van bármit hozzáadni. Lehetőségünk van. Nem biztos, hogy pont Te vagy én fogunk tudni segíteni neki, de ami tőlünk legtöbb telhető, azt megtesszük.

Milyen terveid vannak a jövőben?

Szeretném mindenképpen tovább fejleszteni az eddig megszerzett tudásomat, tovább haladni a segítői úton és a saját önismereti utamon is, és elindulni a családterápiás képzés világa felé. Érdekel ez a terület is és úgy gondolom, hogy a jövőben egyre nagyobb szükség lesz családterápiás szakemberekre is. Szeretnék mindenképpen embereknek segíteni és eszköz lenni abban, hogy életük pozitív változás irányába indulhasson el, ha változni, változtatni szeretnének.

Milyen nyelveken beszélsz? Mennyire jellemző, hogy napi szinten kell használnod az idegen nyelvet?

A munka végzéséhez kimondottan nincs szükség idegen nyelv ismeretére.

Fotó: Mária Rádió munkatársa

Kinek ajánlod ezt a pályát? 

A mentálhigiénés pálya annak való, aki szeret emberekkel foglalkozni, beszélgetni. Aki szeret és tud is másokat meghallgatni és nyitott a másik emberre és a történetére. Aki úgy tud jelen lenni egy beszélgetésben, hogy kibírja, hogy nem ő róla szól a beszélgetés és nem igazán adhat tanácsot, és aki türelemmel el tudja viselni, hogy lehet, hogy nem fog tudni segíteni mindenkin és el is tudja fogadni, hogy ez nem is az ő feladata. Fontos, hogyha mentálhigiénés segítő szeretnél lenni, akkor sok időt és energiát kell a saját önismeretedre is fordítanod. Hiszen előfordulhat, hogy valaki olyannak kell majd segítened, akivel hasonló jellegű traumátok van. Viszont ha Te segítőként nem dolgoztad még fel a saját traumáidat, akkor könnyen előfordulhat, hogy egymást húzzátok egyre lejjebb a segítő helyzetben és ez így nem válik hatékony és eredményes helyzetté, hiszen nem tudod objektíven kezelni a témát, mert még Te sem vagy rajta túl. Ezért a saját önismeretre fektetett idő és energia is nagyon fontos. Viszont ha belevágsz, lehet, hogy eleinte nehezebb a sok változás miatt, hiszen biztos, hogy az önismeret is hoz változást, benned és ezáltal a környezetedben is, de hosszútávon sokkal kifizetődőbb, mint megmaradni a problémákkal karöltve egy biztos, de nem jó helyzetben.

Általad ismert lehetőségek azok számára, akik követnének ezen az úton

A szociális munka világában nagyon sok helyre keresnek mentálhigiénés szakembereket. Ha nem szeretnél, vagy nincs lehetőséged arra, hogy főállásban ezzel tevékenykedj, de szeretnél mégis emberekkel is foglalkozni és van valamennyi szabad időd, akkor nagyon sok szervezet örömmel fogad önkénteseket is.

Mottóm: „Észrevenni, megérteni, elfogadni és szeretettel kísérni”

Zsolt, – A Jog és Pszichológia oldalán megjelent család témájú- cikkeibe az alábbi linkeken keresztül nyerhettek betekintést:

https://jogespszichologia.hu/2018/07/10/eletunkgyermekkori-kotodeseink-tukreben/

https://jogespszichologia.hu/2018/04/23/csaladunk-mint-eletunk-bolcsoje/

A kiemelt fotót Szabó Ágnes készítette.