Tóth Zsanett mindig is szeretett rajzolni. Jól gondolta, hogy ezt tudja majd kamatoztatni az egyetemi évei alatt, így került a Debreceni Egyetem Műszaki karára. Gyakorlatban derült ki, hogy a rajzolásnál is jobban szereti a rajzokat megvalósítani és kézzel foghatóvá, szemmel láthatóvá tenni. Ma is több milliós beruházásokon dolgozik, és gyűjti a tapasztalatokat, hogy a jövőben saját vállalkozását indíthassa el ezen a területen.

Hány éves vagy?

30.

Mi az az egy szó, amivel jellemeznéd magad?

Újrakezdő.

Legnagyobb büszkeséged?

Családom és a bátorságom.

Mivel foglalkozol?

Építészmérnökként kivitelezéssel.

Hol tanultál? Mikor végeztél?

Debreceni Egyetem – Műszaki karán – Építészmérnöki szakon végeztem 2012 -ben.

Miért volt hasznos a képzés?

Az építész képzés, mint maga az építőipar is, igen sokrétű. Alapot kaptunk mind tervezési, épületszerkezeti, anyagismereti, szervezési, gazdasági stb.területeken. Számomra a legkedvesebb a művészet/építészettörténeti órák voltak, melyek elég motiválóan hatottak rám, bár a jelenlegi szakmámban nem ez a fő vonal.

Hasznát veszed-e az iskolában tanultaknak a jelenlegi szakmádban?

Természetesen igen, jó alap a szerkezetek felépítésének megértésében, az anyagok kiválasztásában.

Fotó: Tóth Zsanett

Ossz meg egy tévhitet a szakkal/szakterülettel kapcsolatban! 

Minden építész házakat tervez, illetve ránézésre megmondja az árát is. 😊

Térjünk ki egy kicsit a korábbi szakmai tapasztalataidra! Arra kérünk, oszd meg a mostani hivatásodhoz kapcsolódó 3 legrelevánsabb munkatapasztalatod:

Enzymatic Kft. Debrecen – előkészítő: Kivitelezés alapjainak elsajátítása, tervek ellenőrzése, költségvetés készítése.

Mozaik Kft., Budapest – irodavezető/előkészítő: Minden – a kivitelező cég műköséséhez szükséges – feladat elvégzése: anyagbeszállítás, megrendelői egyeztetés, pályázatkészítés, önálló projektek levezénylése.

EBH Invest Kft., Budapest – termelés előkészítő: több milliárdos projektek kivitelezése közbeni problémák megoldása, kommunikáció megrendelővel/vállalkozókkal.

Jelenlegi hivatásodat tekintsük át a SWOT analízis módszerével:

Engedj meg néhány kérdést a szakmai utaddal kapcsolatban.

Munkavégzés módja:

Előkészítőként főleg irodai munka, de az építkezések helyszínén is lehet/szükséges tartózkodni. A jelenlegi projektem az ország másik felében van, így hetente 1-2 napot ott töltünk. Általában kötött a munkaidőm, 8 órában, de van, hogy ez felülíródik.

Amiért szereted ezt a munkát:

Ellentmondásos, de amiért szeretni lehet, azért a hajadat is tépheted: hiába tervezel el részletesen mindent, (akár a napodat, akár mások munkavégzését, akár az anyagbeszállítást) mindig minden változik. Tilos a rugalmatlanság, új megoldásokat kell keresni napi szinten. Sok a befolyásoló tényező, rengeteg emberrel dolgozol, akikkel élmény és sokszor nehéz is együtt haladni. Mindig alkalmazkodni kell, megtalálni a megfelelő utat, hogy a végeredmény jól, és időben sikerüljön.

Miért választottad ezt a pályát? Hogyan találtál rá?

Gimiben nagyon szerettem rajzolni, elkezdtem külön rajz órákra is járni, majd pályaválasztáskor ezt a szakot jelöltem meg. Egyetemi képzés alatt rájöttem, hogy nem szeretnék tervezőasztalnál ülni. Gyakornokoskodtam egy kivitelező cégnél, amikor a kivitelezés mellett döntöttem. Mai napig emlékszem rá, hogy a „nagyok” nézegették a terveket, és arról beszélgettek, hogy hogyan fogják a rajzokon szereplő dolgokat megvalósítani.

Nagy általánosítással, de elmondhatjuk, hogy kevés olyan szakma maradt, amelyben a férfi munkaerő dominál. Ez, azon szakmák egyike szerinted?

Igen. A műszaki előkészítők körében tapasztalatom szerint jobban szeretik a hölgyeket, ugyanis általánosságban precízebbek, és szívesebben elvégzik a papírmunkát. Véleményem szerint ez egyénfüggő, nekem sem kedvencem a papírozás. Viszont az tény, hogy a munkaterületen szinte csak férfiak dolgoznak, így velük kommunikálsz/egyeztetsz a helyszíni munkákkal kapcsolatosan.

Fotó: Tóth Zsanett

Mesélnél a munkádról? Hogyan néz ki egy napod?

Irodai napokon viszonylag egyszerű, normál munkaidő. A napi feladatok mindig változnak a projekt előrehaladásától függően. Projekt kezdésénél alvállalkozókat kell találni egy-egy munkanem elvégzésére, terveket, munkafolyamatokat kell egyeztetni. A projekt közbeni műszaki egyeztetések a műszaki problémák megoldásához, a vállalkozók/ anyagok időbeni szervezéséhez és a pénzügyi teljesítésekhez kapcsolódnak. Projekt végénél pedig az átadás miatti papírmunka lehet a fő feladat. Természetesen a telefon mindig csörög. 😊 A normál munkaidő tartható, bár a túlóra az véghajránál például elkerülhetetlen.

Helyszíni napokon általában megrendelői/alvállalkozói egyeztetésekkel zajlanak. Ekkor az épületet bejárjuk, az előrehaladást, a műszaki problémákat átbeszéljük, közösen megoldást keresve.

Melyek a legnagyobb kihívások, amelyekkel meg kell birkóznod?

Nehéz egy dologra koncentrálni, beosztani az idődet, ugyanis az építkezéseken mindig van előre nem várt esemény, ami felborítja a munkamenetet.

A munkád mennyire jellemez téged?

Magánéletben nagyon szeretem az előre lefixált, nyugodt, kiszámítható dolgokat. A munkámra ez teljesen nem igaz. Napi szinten küzdök azzal, hogy vajon a következő problémát hogyan fogom megoldani. Ez adja a kihívást, és a sikerélményt. Ha ez nem lenne, és rutinból menne minden, valószínűleg unatkoznék.

Ez csak munka, hivatás, vagy hobby is?

Munka, amit szeretek. Szabadidőmben is szívesen foglalkozok vele, szívesen keringek lakberendezési/barkács stb. boltokban, és vállaltam már el ismerősnek lakásfelújítást, ami azóta is az egyik büszkeségem.

Milyen terveid vannak a jövőben?

Saját vállalkozást szeretnék indítani, ahol kisebb projekteket csinálhatok. Jelenleg hatalmas beruházásokon dolgozom, ahol a tulajdonos/végfelhasználó – a megszépült környezet/ház/lakás miatti – öröme nem kézzel fogható.  

Milyen nyelven beszélsz? Mennyire jellemző, hogy napi szinten kell használnod az idegen nyelvet?

Angol. Előfordult már, hogy angol tervezővel dolgoztunk, így tervegyeztetés angolul folyt, de nem jellemző általánosságban. Természetesen külföldi beruházónál előfordulhat.

Fotó: Tóth Zsanett

Kinek ajánlod ezt a pályát? 

Határozott, rugalmas, alkalmazkodó, jó stressztűrő képességű, jól kommunikáló, és kellő humorérzékkel rendelkező embereknek ajánlom. (Ugyanis van egy pont, amikor már csak nevetni kell a bajokon 😊)

Monoton, kiszámítható munkára vágyó, konfliktuskerülő egyének nehezen viselhetik.

Általad ismert lehetőségek azok számára, akik követnének ezen az úton:

BME, Debreceni Egyeten, PTE, Miskolci Egyetem