Nagy Rékát Ökoanyuként ismerik sok helyen. Zöldülni vágyóknak tökéletes információforrás a blogja és a könyvei. Eddig írásban adta át a tudását, ma már előadásokat és workshopokat is tart a fenntartható és környezettudatos életről. A fontos üzenetet közérthető nyelven és szerethető csomagolásban adja át. Csak ajánlani tudjuk őt nemcsak a szakmai múltja és jövője, hanem a mondanivalója miatt is. 

Hány éves vagy?

42.

Mi az az egy szó, amivel jellemeznéd magad?

Kreatív.

Legnagyobb büszkeséged?

A családom.

Mivel foglalkozol?

Író, szerkesztő, újságíró, blogger vagyok.

Hol tanultál? Mikor végeztél?

Pécsi Tudományegyetem: PTE BTK magyar-filmelmélet specializáció szakra jártam négy évet, de nem diplomáztam le, mert megkaptam akkor álmaim állásajánlatát (est.hu főszerkesztő helyettes).

Miért volt hasznos a képzés?

Tanultam sok érdekes megközelítési módot.

Hasznát veszed-e az iskolában tanultaknak a jelenlegi szakmádban?

Nehéz kérdés. A gimnáziumban tanultaknak inkább, mint amit az egyetemen tanultam, ha őszinte akarok lenni.

Ossz meg egy tévhitet a szakkal/szakterülettel kapcsolatban!

Szabadúszónak lenni, – főleg kisgyerek mellett -, álommeló. Ez szerintem tévhit, kétségtelenül vannak előnyei, de nehézségei is ennek az életformának.

Térjünk ki egy kicsit a korábbi szakmai tapasztalataidra! Arra kérünk, oszd meg a mostani hivatásodhoz kapcsolódó legrelevánsabb munkatapasztalataid:

est.hu – főszerkesztő-helyettes, főszerkesztőEgyrészt vezetési alapismereteket tanultam ott, másrészt még viszonylag az internet hajnalán kezdtem online szerkeszteni és szöveget írni. Ennek a mai napig a hasznát veszem.

Millenáris Park – kulturális programszervező: Megtanultam számtalan szempontot összehangolni, gyakoroltam azt, hogyan lehet sok emberrel egy-egy projektben együtt dolgozni. A projekt-alapú gondolkodást is itt tettem magamévá és vélhetően a különböző produkciók különbözősége miatt a problémamegoldó képességem is fejlődhetett.

Nők Lapja Cafe – vezetőszerkesztőIsmét az online mechanizmusok elsajátítása, elmélyítése, trendek ismerete. Illetve annak a nagyon hasznos tudásnak az elsajátítása, hogy milyen írástechnikával lehet minél több olvasóhoz, közérthetően eljuttatni az információkat, ami a mostani tevékenységemnek egy nagyon fontos eleme.

Jelenlegi hivatásodat tekintsük át a SWOT analízis módszerével:

Engedj meg néhány kérdést a szakmai utaddal kapcsolatban.

Munkavégzés módja:

Itthonról, szabadon. Miután egyedül dolgozom, jellemzően nincs társaságom. Nagyon fegyelmezetten kell beosztani a munkát, hiszen én vagyok saját magam főnöke. Ez vonzó, de elvárni is magamtól kell. És igaz, hogy itthon vagyok, amikor betegek a gyerekek, de az is igaz, hogy sok esetben úgy kell dolgoznom, hogy ők is itthon vannak és az nem egyszerű.

Amiért szereted ezt a munkát:

Mert egy nagyon fontos területen szólíthatok meg embereket vele.

Hogyan nőtte ki magát a blogod?

Bármilyen meglepő, mostanáig a blogommal nem foglalkoztam igazán tudatosan. A nyomtatott lapokban megjelent cikkek és a könyveim mellett csak egy webes megjelenési felületként tartottam eddig számon.

Hat éve indult a Nők Lapjában az Ökaonyu rovat, mely közérthetően dolgozott fel fenntarthatósági témákat. A rovat indulása után indítottam a blogot, hogy a két megjelenés között is legyen egy olyan platform, ahol megoszthatok információkat, híreket és tarthassam a kapcsolatot az olvasókkal. A rovat sok helyen megjelent már, jelenleg a Nők Lapja Egészségben olvasható havonta egyszer.
A rovat nyomán eddig négy könyvem jelent meg (Ökoanyu, Ökobaba, Ökoanyu a konyhában, Ökoanyu-csináld magad!). Egy ideje előadásokat tartok az országban, az elmúlt két évben nagyjából 30 előadásom/workshopom volt.

Honnan szerzed az információidat? Hogyan képzed magad?

Szaklapokban, tanfolyamokon, tanulmányokból, egy-egy témát képviselő hiteles szervezetektől.

Hogyan néz ki egy napod?

Alapvetően most, a második kicsi érkezését követően a kisgyerekes anyukák életét élem. A vérszerinti 8 éves lányunk mellé fél éve fogadtunk örökbe egy most 2 éves kislányt, ez borította az eddigi beállt rendet, mert ő még nem jár intézménybe, úgyhogy most újra kell strukturálnom a napjaimat.
Reggel, ha több határidős munkám van, koránkelek és dolgozom 1-1.5 órát. Ez a második gyerek után alakult így, korábban azt hittem, képtelen vagyok rá, de most reggelente jobban fog az agyam. Utána gyerekezés délelőtt, játszótér, kutyafuttatás. Ha kell, persze ügyintézés, piac stb. Otthon ebéd, fektetés – kicsit kell altatni a picit -, aztán alvásidőben munka. Ébredés, utána tempósan megyünk a nagyért a suliba. Suli után játszó, ha kell, ügyintézés, itthon játék, szokásos rutin, majd fektetés után ha még van erőm, munka. Mostanra megtanultam, hogy a munkáim melyik fázisában mikor vagyok a leghatékonyabb.

Melyek a legnagyobb kihívások, amelyekkel meg kell birkóznod a munkád során?

A blogom tematikája a fenntarthatóság, ezért financiálisan nehezebb dolgom van, mint akinek nem kell ennyire megválogatni azt, hogy milyen hirdetőket enged be az oldalára.

Fotó: Sylvie Tittel; forrás: Unsplash

A munkád mennyire jellemez téged?

Azt hiszem, most a munkám nagyon nagyrészt én vagyok, összenőttünk.

Ez csak munka, hivatás (több, mint pénzkeresés), vagy hobby is?

Ez mind együtt, valóban.

Milyen terveid vannak a jövőben?

Szeretném professzionálisabb szintre fejleszteni az oldalt és a brand-et.

Milyen nyelveken beszélsz? Mennyire jellemző, hogy napi szinten kell használnod az idegen nyelvet?

Francia, angolAz angolt a különböző cikkek, tanulmányok olvasásnál napi szinten kell használnom, bár eredetileg a francia az erősebb nyelvem.

Kinek ajánlod ezt a pályát? 

Szerintem elég sokféle tapasztalatot kell ahhoz egyben tudni, hogy ezzel a munkával hosszútávon talpon lehessen maradni. Elszántság és kitartás mindenképpen kell hozzá. Annak nem ajánlanám, aki inkább rendszerekben tudja elképzelni magát, vagy azokban tud jól teljesíteni.

Általad ismert lehetőségek azok számára, akik követnének ezen az úton

Ma már viszonylag sok olyan kurzus érhető el, amelyeken kreatív írást, akár online ismereteket lehet tanulni. Kívülről nehéz eldönteni, melyik képzés mit tud nyújtani valójában, ezért szerintem mindenképpen érdemes olyanokkal beszélgetni, akik már elvégezték az általunk kiszemelt kurzust.

Itt böngészhettek hasznos tanácsok után kutatva Ökoanyu blogjában:

www.okoanyu.blog.hu

A kiemelt fotót Békefi Dóri készítette.