Sőrés Anett karriertörténete azért izgalmas, mert a változást nem egy kényszerhelyzet szülte, hanem egy jól megragadott lehetőség. Felkínálták neki ugyanis, hogy a hobbijából keresheti meg a kenyerét. Ki utasítana vissza egy ilyen lehetőséget? Anett nem félt a doktori fokozat abszolválása után azt mondani, hogy a társadalmi elvárások helyett, inkább a szívére hallgat és a jógát választja a szociológia helyett. Ha tovább olvasol, megtudhatod a miérteket!

Hány éves vagy?

31.

Mi az az egy szó, amivel jellemeznéd magad?

Álmodozó? Lehet, inkább idealista. Hiszek abban, hogy mindenkinek követnie kell az álmait, és ha eleget tesz értük, meg tudja valósítani őket.

Legnagyobb büszkeséged?

Azt hiszem, az, hogy azzal foglalkozom, amit szeretek.

Mivel foglalkozol? 

Jógaoktató vagyok Debrecenben. Egy belvárosi jógastúdióban, a debreceni Mandalában tartok csoportos jógaórákat, köztük Gerincjógát, Hatha jógát, Flow jógát, Astanga jógát. Ebben a stúdióban többen is vagyunk oktatók, együtt, csapatban dolgozunk, még ha az órákat egyedül is tartjuk. Így szakmailag és technikailag is tudjuk segíteni egymást, például a helyettesítésben, valamint a tapasztalatok és ismeretek megosztásában.

Hol tanultál? Mikor végeztél?

A gimnázium után egyetemre mentem, szociológiát tanultam a Debreceni Egyetemen. 2009-ben szereztem alap-, 2011-ben mesterszakos diplomát. Ezután a Budapesti Corvinus Egyetemen elkezdtem a Szociológia Doktori Iskolát, ahol 2014-ben abszolváltam.

Szinte közvetlenül ezután váltottam a jógára 2015-ben szereztem az első jógaoktói oklevelemet a Mandala Jógastúdiók képzésén. Azóta folyamatosan törekszem rá, hogy továbbképezzem magam.

Miért volt hasznosak a képzések? Hasznát veszed-e az iskolában tanultaknak a jelenlegi szakmádban?

Minden képzést valamilyen céllal végeztem – azzal a szakmával akartam foglalkozni. Éppen ezért, akkor, mindegyikben volt valami hasznos. Sőt, szerettem is őket, mert élveztem, amit tanulok. Ma már az egyetemen tanultakat aligha hasznosítom. Viszont az sem kizárt, hogy valamikor még a diplomámmal fogok elhelyezkedni.

A jógaoktató képzéseken tanultakat egytől egyig hasznosítom a mindennapi munkámban.

Fotó: Sajtos Ági

Ossz meg egy tévhitet a szakkal/szakterülettel kapcsolatban!

A jógaoktatókról még talán mindig az a kép él az emberek fejében, hogy reggeltől estig meditációval, elmélkedéssel foglalatoskodnak – vagy tulajdonképpen pihennek. Bár talán már, ahogy egyre többen jógáznak, egyre inkább reális az elterjedt kép a jógáról és a jógaoktatásról.

Térjünk ki egy kicsit a korábbi szakmai tapasztalataidra! Arra kérünk, oszd meg a mostani hivatásodhoz kapcsolódó legrelevánsabb munkatapasztalataid:

Igazából eddig „hivatásszerűen” még csak a debreceni Mandalában oktattam jógát. Itt tapasztaltam meg mindazt, amit a jógagyakorlásról és –oktatásról tudok. Mindenekelőtt nyitottságot, elfogadást és türelmet. Azt, hogy a jóga mindenkié, és mindenki úgy gyakorolhatja, ahogy éppen neki jó. Nem kell napról napra jobbnak lenni, nem kell az elvárásoknak megfelelni, csak gyakorolni a jógát. Pusztán csak azért, mert az jó nekünk. Mert a jóga van értünk, és nem mi a jógáért. Ezt próbálom és próbáljuk a gyakorlóink felé is közvetíteni. És ezért próbálok mindig tovább- és továbbképződni, hogy mindezt a lehető leghitelesebben tudjam közvetíteni, és minél jobban tudjak segíteni a hozzánk járó gyakorlóknak a gyakorlásukban.

Jelenlegi hivatásodat tekintsük át a SWOT analízis módszerével:

Engedj meg néhány kérdést a szakmai utaddal kapcsolatban.

Munkavégzés módja (mobilitás, munkaidő):

A munkaidőm eléggé atipikus. Van egy fix heti órarendünk. Az órák 90 percesek, ezek előtt és után 30-30 percig van nyitva a stúdiónk, mert nincs állandó recepciónk. Természetesen azért a nyitás-zárás előtt-után kis idővel már ott vagyunk, és ott maradunk, hogy minden elő tudjunk készíteni, majd elpakolni.

Amiért szereted ezt a munkát:

Tulajdonképpen segítő foglalkozás. Abban segít a hozzánk érkezőknek, hogy egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak legyenek. Azt szeretem a leginkább, amikor azt a visszajelzést kapjuk, hogy ennek ők is érzik a jeleit.

Nagy karrierváltásról beszélhetünk a te esetedben. Mi volt az a pont, amikor tudtad, hogy főállásban is a jógaoktatást szeretnéd végezni? Hogyan és miért hoztad meg ezt a döntést?

Igazából lehetőséget kaptam, és az volt a megérzésem, hogy élnem kell vele. Szociológusként dolgoztam teljes állásban egy alapítványnál, amikor megnyitott a Mandala Jógastúdió Debrecenben, és az alapítója, Sajtos Ági, akinél már azóta gyakoroltam, felajánlotta, hogy tartsak órákat. Ekkor még félállásban maradtam a munkahelyemen, de már viszonylag sok órát vállaltam. Azt hiszem, akkor már tudtam, hogy a jógaoktatással szeretnék foglalkozni, de még nem mertem feladni a biztosabbnak tűnő munkámat. De aztán szépen lassan a jógaoktatás átvette a főszerepet. Hogy hogyan született meg bennem a döntés? Tényleg csak a megérzések alapján. Tudtam, és tudom, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, és úgy gondoltam, ha erre még lehetőséget is kapok, nem utasíthatom vissza. Ez jó döntésnek bizonyult. Azóta már kaptam újabb lehetőséget, hogy az egyetemen tanítsak, de visszautasítottam, nem szerettem volna, hogy a jógaoktatás rovására menjen. Szerencsés vagyok, hogy azzal foglalkozhatok, amit szeretek.

Hogyan néz ki egy napod?

Általában reggel 7-től jógázom, 9-től órát tartok, az esti órákban pedig szintén. Napközben szabad vagyok, ekkor végzem el a mindenféle hétköznapi teendőimet, és az oktatással kapcsolatos háttérmunkákat.

Melyek a legnagyobb kihívások, amelyekkel meg kell birkóznod a munkád során?

Számomra az, hogy mindig meg tudjak újulni. Hogy ha valaki rendszeresen jár hozzám órára, mindig kapjon valami újat a gyakorlásoktól, ahogyan az is, aki először jár nálunk.

Mi a mindennapi motivációd?

Igazából minden nap úgy kelek fel, hogy örömmel megyek oktatni. Kíváncsisággal, hogy kik jönnek aznap órára, és mit fognak megélni. A gyakorlók visszajelzése az egyik motiváció a számomra. De szerintem ez minden szakmánál így van.

Fotó: Pallagi Péter

A munkád mennyire jellemez téged?

Azt hiszem, teljesen. A jógaoktatás és -gyakorlás szabadság minden szempontból. Lehet, ezzel a szóval tudnám jellemezni magam

Ez csak munka, hivatás (több, mint pénzkeresés), vagy hobby is?

Ez minden egyben. A jóga a hobbim, a jógaoktatás pedig a hivatásom, amivel egyben pénzt is keresek.

Milyen terveid vannak a jövőben?

Szeretnék minél tovább oktatni. Ha valamiért ez a jövőben mégsem lehet tovább, keresek majd valami más utat. Talán tanulok még valamit.

Milyen nyelveken beszélsz? Mennyire jellemző, hogy napi szinten kell használnod az idegen nyelvet?

Igazából németből, angolból és spanyolból is szereztem nyelvvizsgát fiatal koromban De a hétköznapokban csak az angolt használom, azt is csak akkor, amikor egy külföldi gyakorló jön hozzánk jógázni, és vele kell kommunikálnom.

Kinek ajánlod ezt a pályát? 

Nem tudok olyat, akinek nem ajánlanám. Szerintem, ha valaki eléggé elhivatott, hogy jógát oktasson, mindenképp próbálja meg.

Általad ismert lehetőségek azok számára, akik követnének ezen az úton:

Képzés tekintetében én mindenképp a Mandala Jógastúdiókat javasolnám. Képzettek az oktatók, magas szintű és minőségű a képzés, és rengeteg továbbképzési lehetőség van.

A kiemelt fotót Sajtos Ági készítette.