Legszívesebben minden szavát kiemelnénk Cserháti-Herold Janka termékenységtudat szakértő mondandójának, sőt receptre írnánk fel nőknek és férfiaknak egyaránt a közösségi platformokon megtalálható posztjait és youtube csatornáját. Janka az egészséges testtudat, gyengéd fogamzásgátlás és szexuális felvilágosítás bátor harcosa, akire tekinthetünk a 21. század Jeanne d’Arc-jaként is. Oktatóként, előadóként, marketingesként építi saját vállalkozását, amit a semmiből hozott létre. Figyelem, inspiráló tartalom következik!

Hány éves vagy?

31.

Mi az az egy szó, amivel jellemeznéd magad?

Nyughatatlan.

Legnagyobb büszkeséged?

Az, hogy a vállalkozásommal, hormonmentes.hu-val valami olyan újat és komplexet hoztam létre, ami előtte nem létezett itthon.

Mivel foglalkozol?

A gyengéd fogamzásgátlás és a termékenységtudat szakértője vagyok, vállalkozó és youtuber. Termékenységtudat-oktatóként arra tanítom a nőket, hogyan ismerjék meg a saját termékenységük egyedi ritmusát és hogyan használhatják ezt a tudást fogamzásgátlásra vagy épp babatervezésre, valamint az egészséges testtudat kialakítására. Küldetésemnek érzem, hogy a valódi választás lehetőségét nyújtsam a hormonmentes fogamzásgátlási alternatívák terén, fejlesszem a szexuális kultúráról szóló közbeszédet és a testünkkel kapcsolatos tudatosságot. Blogomon és közösségi csatornáimon érdekes, izgalmas, mítoszirtó témákról olvashatsz, a Youtube csatornámon videó formátumban is megmutatom mindezt, tabuk és mellébeszélés nélkül, vállalkozóként pedig arra törekszem, hogy a hormonmentes fogamzásgátlás valós alternatívái Magyarországon is elérhetőek legyenek minden nő számára.

Hol tanultál? Mikor végeztél?

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kommunikációt, azon belül is újságírást és rádiós-tv-s újságírást, a Budapesti Gazdasági Főiskolán nemzetközi kapcsolatokat tanultam. Szakmailag pedig az angliai Natural Family Planning Teachers Association Fertility Awarenes képzésével alapoztam meg magamat. Illetve részt vettem a Pestalozzi Program Szexuális nevelés az iskolában módszertani képzésén is.

Miért voltak hasznosak a képzések?

Az egyetemi tanulmányaim olyan alapot adtak, amit az élet minden területén használni tudok, és segítettek benne, hogy mindenhol az erősségeimet domborítsam ki. A szakmai képzések pedig már egy konkrét tudásanyagban való elmélyülést segítették.

Hasznát veszed-e az iskolában tanultaknak a jelenlegi szakmádban?

Termékenységtudat-oktatóként az egyetemi tudásanyagoknak konkrétan nem, ám mint vállalkozó és a hivatásom képviselője, maximálisan. Ehhez persze kellettem én is, aki az „iskolapadban” megszerzett tudást, az élet valóságába tudtam lefordítani. Például az újságírás kapcsán tanultakat a mai napig kamatoztatom a tartalomgyártásban, imádok írni, kreatív tartalmakat készíteni és ez segít abban, hogy színesen adjak át egy elég tudományos témakört.

A fotó a Marketing Szuperkonferencián készült.

Ossz meg egy tévhitet a szakkal/szakterülettel kapcsolatban!

A legnagyobb tévedés szerintem a bölcsészkarok megítélésében van: nem egy vélemény szerint a bölcsészkar képzései „büfészakok”, miközben nagyon is sokrétű tudást szedhet fel az ember, ha valóban a nagybetűs életre készül. Ezt az univerzális hasznosságot sokszor maguk a bölcsészkarok oktatói sem ismerik fel.

Térjünk ki egy kicsit a korábbi szakmai tapasztalataidra! Arra kérünk, oszd meg a mostani hivatásodhoz kapcsolódó legrelevánsabb munkatapasztalataid:

Nincsenek ilyenek. Talán annyi szerénytelenség belefér, hogy a termékenységtudat-oktatói szakmát ebben a formában én alakítottam ki Magyarországon, amerikai mintából épülve.  Ettől függetlenül az összes korábbi munkatapasztalatom hasznos volt számomra, ám semmiből építkező vállalkozóként sem az újságíró-gyakornoki, sem a fitneszedzői vagy a biztosítási brókeri munkáim nem voltak relevánsak. ☺

Jelenlegi hivatásodat tekintsük át a SWOT analízis módszerével:

Engedj meg néhány kérdést a szakmai utaddal kapcsolatban.

Munkavégzés módja (mobilitás, munkaidő):

Nem feltétlenül időkeretbe foglalható, illetve klasszikus kezdeti szakaszok vállalkozói léte: szenvedély, elszántság és munka egyesül, így a magánélet gyakran keveredik a hivatással. Nem mindig ideális, túl kell élni és szépen megtalálni a kereteket és a saját határainkat, mint minden freelancer munka esetén.

Amiért szereted ezt a munkát:

Megvalósítom benne önmagamat és segítek a nőtársaimnak. A tudományosság, a kreativitás, az elhivatottság, a segíteni akarás és az exhibicionizmusom különös keveréke ez az egész.

Mikor és hogyan született meg az ötlet, hogy ezzel foglalkozz (ha eddig még nem írtál erről az előző kérdéseknél)?

A második gyermekem születése után, 2014-ben. Egy „otthoni” problémából kiindulva jutottunk a vállalkozási ötletre a férjemmel. A webshop ötlete volt az első, ahol hormonmentes fogamzásgátlási eszközök találhatók, melyeket mi hoztunk be Magyarországra. Majd úgy éreztem, hogy a szakértőség elengedhetetlen része ennek a területnek és a Termékenységtudat-módszerben olyan utat láttam, amely megváltoztatja a saját testünkhöz való viszonyt. Hát így kezdődött.

Mi a mindennapi motivációd a munkavégzéshez?

Nekem rendkívül nagy motivációs erőt jelent a kreativitás és a segíteni akarás. Jobbá és élhetőbbé tenni a nők életét, lerombolni a szexualitással kapcsolatos tabukat.

Honnan szerzed az inspirációt a témafeldolgozásokhoz?

Sokat olvasok, főleg angol nyelvű szakirodalmat, cikkeket, kutatásokat. Érdekes embereket követek és jókat beszélgetek izgalmas emberekkel. Ráadásul a kezdetektől építem a közösségemet az online térben is, így a témák maguktól is jönnek egy-egy kérdés kapcsán.

Van egy nagyon hasznos, információkkal teli youtube csatornád is. Hogyan született az ötlet, és mi volt a fő cél?

Amint megvetette lábát a vállalkozásunk, az ötlet szinte már akkor megszületett, ám a kivitelezéshez szükséges volt bizonyos háttérfeltételek megléte. Az is közrejátszott, hogy hatékonyabbnak éreztem többekhez szólni, mint egy-egy ismétlődő kérdést újra és újra egyenként megválaszolni. Sok iskolába hívtak „felvilágosítást” tartani, de erre nincs elég kapacitásom, így pedig csatornával mégis sokakhoz eljutok, sok tanár jelzi nekem, hogy egy-egy kapcsolódó videómat vetítik le az órákon. A termékenységtudat is kevéssé ismert téma itthon, így az is fontos cél, hogy minél több fiatalt, elsősorban nőt érjünk el a vállalkozásomhoz kapcsolódó témákban edukációs (és remélem olykor szórakoztató) tartalommal.  És, hogy tényleg beszéljünk végre tabuk nélkül olyan dolgokról, amelyekről már rég kellene.

Fotó: Cserháti – Herold Janka

Hogyan néz ki egy napod?

Sokféleképp. Szakmailag támogatom a tanfolyami résztvevőimet; kommunikálok az engem követőknek; üzleti tárgyalásra/interjúra megyek; videót forgatok, vágok; céges ügyeket intézek, adott esetben előadást tartok. Tanulok, információt gyűjtök, cikket írok, tanfolyamot készítek… Talán nincs is olyan, hogy tipikus nap. Bár jórészt gép előtt ülök. Valamelyik ezek közül. Sajnos nem tudok szigorú napirendet felmutatni, de valahol épp ez a szépsége, hogy mindig találok új feladatokat és motivációkat, amelyek kielégítik a változatosság iránti igényemet. ☺ És ami még fontos, hogy mindig van egy pont, ahol meghúzom a határt, és offline módba helyezem magam, mert a magánéletben is fontos az igazi jelenlét.

Melyek a legnagyobb kihívások, amelyekkel meg kell birkóznod a munkád során?

A különböző szegmensek különböző kihívásokat jelentenek. A termékenységtudat-oktatás kapcsán a szakmaiság kommunikálása komoly feladat, hiszen adott esetben orvosokkal is együttműködöm, akik sokszor idegenkedéssel fogadják az újdonságokat, de vannak olyanok, akik már a tanfolyamomon is részt vettek. A YouTube kapcsán a vizuális tartalomgyártásban való fejlődés, a hirtelen jött nagy követőtábor kezelése és meghúzni a saját határaimat (pl: kezelni az arctalan negatív kommenteket). A cégvezetésben pedig a stratégiai irányok kidolgozása, új termékek bevezetése. Az, hogy mindent is csinálok. 😀

A munkád mennyire jellemez téged?

Teljesen. Szívem-lelkem van benne a vállalkozásomban – néha túlzottan is –, aminek az arca vagyok.

Ez csak munka, hivatás (több, mint pénzkeresés), vagy hobby is?

Én maximálisan hivatásnak gondolom, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

Milyen terveid vannak a jövőben?

Célunk nem pusztán üzleti: küldetésünknek tekintjük, hogy tevékenységünk révén Magyarországon a fogamzásgátlás mellett a szexuális felvilágosítás és a női-férfi szerepek területén is pozitív, hiteles igazodási pont legyünk az egyszerre szemérmeskedő, sokszor ismerethiánytól ordító és nem egyszer szexista hazai közbeszédben.

Milyen nyelveken beszélsz? Mennyire jellemző, hogy napi szinten kell használnod az idegen nyelvet?

Az angolt napi szinten, folyamatosan használom az üzleti partnerekkel való kommunikációban, tárgyalóképes és szakcikkek, kutatások olvasására is használom. Ezen kívül van még franciából is nyelvvizsgám, de sajnos már nem nagyon tudnék megszólalni.

Kinek ajánlod ezt a pályát? 

A Termékenységtudat-oktatáshoz szükséges a biológiai érdeklődés, hiszen biológiai tudás a módszer alapja, de ezen felül a munka nagyobb részét a tanítás, a nőkkel való kommunikáció teszi ki.
A vállalkozói létet, pedig bárkinek, aki elég bátor például ahhoz, hogy szembemenjen általános megszokásokkal és hiedelmekkel, illetve kellően elszánt, hogy ehhez felvértezze magát tudással, továbbá mindehhez önálló, aki képes a maga útján elindulni és a semmiből építkezni.
Akiknek nem ajánlom a termékenységtudat-oktatást: akinek minimális biológiai/egészségügyi érdeklődése sincs. Aki nem akar emberekkel foglalkozni.

Általad ismert lehetőségek azok számára, akik követnének ezen az úton:

A Termékenységtudat-oktatáshoz Magyarországon egyelőre szakmailag kevés út van, egyelőre külföldön lehet tanulni (ahogy én is tettem), de bízom benne, hogy belátható időn belül én magam tudok majd tanulási lehetőséget nyújtani és szakmai képzést nyújtani az érdeklődőknek. Vállalkozóként viszont rengeteg a lehetőség, ám hogy kinek mi lehet izgalmas és működőképes, azt mindenkinek magának kell megtalálnia.

A kiemelt képet a Star Network készítette.

Itt megnézhetitek Janka Tedx előadását: