Danyi István nem mindennapi szakmába vágta a fejszéjét. Projektmenedzserként dolgozik főállásban és emellett hozta létre Timentor nevű vállalkozását, amely az időgazdálkodás témakörében nyújt szolgáltatást egyéneknek és cégeknek egyaránt. Ebben az interjúban motivációt találhatnak mindazok, akik olyan dolgon törik a fejüket, amelyre kevés példa van, mert Stipi a bizonyíték arra, hogy bizony önállóan is ki lehet építeni vállalkozást nagyrészt a tapasztalások és autodidakta tanulás révén.

Hány éves vagy?

30.

Mi az az egy szó, amivel jellemeznéd magad?

Pontosság.

Legnagyobb büszkeséged? 

2018 októberében elstartolt a Timentor, az időgazdálkodási vállalkozásom.

Mivel foglalkozol? 

Timentor: Időgazdálkodási tanácsadóként azzal foglalkozom, hogy másoknak segítek rendezettebb életet élni, valamint egészségesebb egyensúlyt teremteni a munka és a magánélet között. Ezt különböző módszerek és technikák átadásával teszem. Szolgáltatásaim között van olyan, ami személyes tanácsadást fed le, viszont tartok tréningeket céges környezetben is, illetve saját szervezésben, egyéni jelentkezés alapján.

Project Manager: Autóipari beszállítónál dolgozok termékfejlesztési területen. Ez azt jelenti, hogy új termékek bevezetése esetén az én feladatom a fejlesztési csapat koordinálása és annak elérése, hogy az időterveket betartsuk, valamint a dokumentációk elkészítése megfelelő minőségben meglegyen.

Hol tanultál?

A veszprémi Pannon Egyetemen idegenforgalmi szakán végeztem 2009-ben , illetve jelenleg is képzem magam gazdálkodási és menedzsment szakon. Annak a várható befejezése 2020 június.

Miért voltak hasznosak a képzések?

Ha meg akarjuk látni, ha nem, az egyetem mégiscsak felnyitogatja az ember szemét egyes kérdésekben. Arról nem is beszélve, hogy a közösségi ereje mekkora. Sok ismerősöm és barátom van még most is az egyetemi évekből.

Hasznát veszed-e az iskolában tanultaknak a jelenlegi szakmádban?

Inkább fordítva mondanám. A munkámban tanultaknak veszem hasznát jelenleg a tanulmányaimban. Az egyetem alatt rengeteg, főleg a vállalati pénzügyi és számviteli órákon tanult tananyag távol áll attól, hogy kézzel fogható legyen. Ha az ember már dolgozott pár évet vagy vállalkozóként, vagy multinál, akkor sokkal érthetőbb és könnyebben emészthetőbb lesz ez a fajta tananyag.

Fotó: Baté Mia

Ossz meg egy tévhitet a szakkal/szakterülettel kapcsolatban!

Az élet rengeteg területén tudsz érvényesülni anélkül is, hogy lenne bármilyen papírod. A legtöbb cég köti az ebet a karóhoz és kéri az egyetemi diplomát vagy a mesterszakot és van, ahol érthető is. Egy szakterületnek a hiteles képviseléséhez kell is, hogy legyen tudás. Azonban sok esetben az is sokat segíthet, ha valaki megfelelően kreatív és megtalálja azokat a megoldásokat, amikre az embereknek szüksége van.

Térjünk ki egy kicsit a korábbi szakmai tapasztalataidra! Arra kérünk, oszd meg a mostani hivatásodhoz kapcsolódó legrelevánsabb munkatapasztalataid:

Értékesítési mérnökként kezdtem az alkalmazotti munkaviszonyomat Székesfehérváron, olaj és gázipari gyártócégnél. 4 év alatt kipróbáltam magam vevőszolgálati munkatársként és projekt koordinátorként is. Azért volt hasznos számomra ez az időszak, mert az ajánlatadás folyamatától egészen a termék kiszállításig beleláttam egy gyártó vállalat mindennapi folyamataiba. Innen nyergeltem át a jelenlegi project manager-i pozíciómba.

Az időgazdálkodási témakör még egyetemről indult. Akkoriban nem én, hanem egy jelenlegi trénertársam tartott ebben a témában rengeteg tréninget. Amikor elindítottuk a Kollektíva nevű szervezetet, egy idő után rájöttünk, hogy a túl széles témakör elaprózódást jelent a követők körében is, így két külön témára bontottuk a tevékenységünket. Ő fő csapásirányként a játékosítást – gamification vitte tovább, én pedig felkaroltam az időgazdálkodási oldalt és ebből lett a Timentor. Rengeteget lehet tanulni abból, hogy ha saját magadnak kell minden egyes vevőért megküzdened, illetve ha el szeretnél igazodni a jogszabályok és számviteli megkötések útvesztőjében.

Jelenlegi mindkét hivatásodat tekintsük át a SWOT analízis módszerével:

Engedj meg néhány kérdést a szakmai utaddal kapcsolatban.

Munkavégzés módja:

Timentor: Otthonról vagy tréning, konzultáció esetén egyeztetett helyszínen, heti 5 nap, napi 2-3 óra jelenleg.

PM: Veszprémben, irodában. Heti 5 nap, 40 óra

Amiért szereted ezt a munkát:

Timentor: Szeretek emberekkel foglalkozni és szeretem a tudásmegosztást. Szerintem annál nagyobb hibát nem követhet el valaki, minthogy a megszerzett tudását nem adja tovább.

PM: Jó irodai hangulat, kedves és tettre kész kollégák.

Melyek a legnagyobb kihívások, amelyekkel meg kell birkóznod a munkád során?

Timentor: Meg kell ismertetnem magamat a közönségemmel. Jelenleg ezen dolgozok.

PM: A projektek mederben tartása, idő, pénz és erőforrás szempontjából

Hogyan lehet nem kiégni két munka mellett és szabadidőt találni másra is?

Meg kell találni az egyensúlyt! Mindennek megvan a maga ideje. Mivel a munkaidő fix, ezért a fennmaradó időmet osztom szét minden nap. Ebbe az időben foglalkozok a menyasszonyommal és az esküvőnk szervezésével, vállalkozásfejlesztéssel, önfejlesztéssel, szórakozással.

Milyen módon, eszközökkel fejleszted magad?

Olvasok! Nyomtatott könyveket!😊 Bár szeretem a technikai újításokat, nem tágítok a rendes könyvektől. Emellett több külföldi előadó munkáját is figyelemmel kísérem.

Fotó: Baté Mia

A munkád mennyire jellemez téged?

Teljes mértékben! Szeretek emberek előtt szerepelni és szeretem a kihívásokat is.

Ez csak munka, hivatás (több, mint pénzkeresés), vagy hobby is?

Én hivatásként élem meg a Timentor által végzett munkámat, habár még nem tartok ott, hogy teljes erőmből ezen dolgozhassak. Építgetem és remélem egyszer majd tudok venni egy éles jobb kanyart.

Milyen terveid vannak a jövőben?

Szeretnék hosszútávon előadói szerepben maradni. Fel szeretném futtatni a Timentort, országos szintig és teljes erőbedobással ezen dolgozni.

Milyen nyelveken beszélsz? Mennyire jellemző, hogy napi szinten kell használnod az idegen nyelvet?

A PM munkámban az angol a hivatalos nyelv, napi szinten használom szóban és írásban is. A németet is értem, de már nem használom. Éltem kinn fél évet Ausztriában, egy kis gyakorlással visszahozható lenne.

Kinek ajánlod ezt a pályát? 

Mindkét munkára igaz, hogy a zárkózottabb, visszahúzódóbb, introvertáltabb emberek elsőre lehet, hogy nem tudnának kiteljesedni egyikben sem. Jó hír, hogy ezen lehet változtatni! 😊 Minden csak tanulás és gyakorlás kérdése.

Általad ismert lehetőségek azok számára, akik követnének ezen az úton:

Mérd fel miben vagy jó, mi az, ami érdekel! Ha kitartó vagy és kiépíted magadnak a saját tudásodat egy témában már csak azon múlik a dolog, hogy mennyire tudsz hiteles lenni és jól kommunikálni. Merj belevágni!

A kiemelt képet Baté Mia készítette.