Földi Barbara “Barka” beskatulyázhatatlan. Olyan széles skálán mozog, hogy lehetetlen egy címkét ráhúzni. Többek között vállalkozó, tréner, előadó, blogger, tervező és varró is egyben. Számtalan projektet visz egy kézben, míg a másikban a családi életét és kisfiát terelgeti. Mindez egy olyan belső motivációból fakad, ami több öncélú érdeknél, ugyanis Barka tudatos környezetvédő és igyekszik ezt az élet minden területére magával vinni.

Hány éves vagy?

31.

Mi az az egy szó, amivel jellemeznéd magad?

Kedves.

Legnagyobb büszkeséged?

Az első gyerekem, a társadalmi vállalkozásom és a második, a kisfiam és családom (szigorúan időrendi sorrendben)☺.

Mivel foglalkozol? 

Élményalapú tanulást tervezek, mint tréner leginkább a fenntarthatóság témában (ReCreativity). Ezek a képzések készségfejlesztőek és angol nyelven történnek fiataloknak vagy cégek CSR keretében. Amikor nem ezt csinálom, akkor táskákat varrok újrahasznosított anyagból (Cimbi) vagy épp blogot írok és egy fenntartható háztartást vezetek a 2 évesemmel karöltve (Tinyecoambassador). Ha belefér az időmbe közösséget is építek angolul (Crunch – Creative+Brunch) Budapesten. Legutóbb egy új brand elindításán pörgök a legtöbbet (ZeroWaste BootCamp), ahol szeretném átadni a praktikus tudásom minél több embernek, akik elhivatottak a környezettudatosság felé csak nem tudják hogyan kezdjék el. Mindezek mellett a társadalmi vállalkozás kevésbé izgalmas ám kötelező mindennapjait is intézem (könyvelő, adminisztráció, stb).  

Hol tanultál?

ELTE PPK karon – Andragógia, majd és ELTE TÓTK – Ifjúságsegítő szakán.

Miért voltak hasznosak a képzések?

Az emberi kapcsolatokért, valamint megtanultam fontossági sorrendeket állítani.

Hasznát veszed-e az iskolában tanultaknak a jelenlegi szakmádban?

Minden, amit tudok és használok, saját munkák, önkéntesség során tanultam meg, illetve saját tapasztalatból (vállalkozást vezetni).

Fotó: Iza Derlecinska

Ossz meg egy tévhitet a szakkal/szakterülettel kapcsolatban! 

Nem attól lesz valaki tréner/coach, hogy elvégez egy iskolát vagy tanfolyamot, hanem attól, hogy nagyon sokat dolgozik, minél többféle emberrel, akik valamilyen módon hatással vannak rá. Szerintem így lehet a legtöbbet fejlődni és egyedi látásmódra szert tenni.

Térjünk ki egy kicsit a korábbi szakmai tapasztalataidra! Arra kérünk, oszd meg a mostani hivatásodhoz kapcsolódó legrelevánsabb munkatapasztalataid:

Egyesek Ifjúsági Egyesület – Önkéntes.

Egyesek Ifjúsági Egyesület – Projekt menedzser: Megtanultam a pályázati folyamatokat, logisztikát és a project managementet. Azt, hogy hogyan zajlik egy több napos nemzetközi program, valamint a partnerségek fontosságáról és a jó munkaközösségről is tapasztalatot gyűjtöttem. 

Ludwig Múzeum baráti Köre – ÜgyvezetőIntézményes szervezetben való jelenlétet tapasztaltam meg, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. A kollegiális viszonyokat és a rendszereket; milyen az, amikor “fentről” szerveződik valami és irányítva van egy folyamat. Megtanultam a hagyományok és szokásrendszerek kialakulását és hogy milyen újítani (vagy arra törekedni) egy erősen strukturált közegben. 

Jelenlegi hivatásodat tekintsük át a SWOT analízis módszerével:

Engedj meg néhány kérdést a szakmai utaddal kapcsolatban.

Munkavégzés módja:

Abszolút Én osztom be, a 2 éves kisfiam mellett leginkább az alvásidő esélyes mostanában. A képzések miatt sokat utazom, nem csak amikor én tartok, hanem amikor én tanulok tovább.

Amiért szereted ezt a munkát:

Lehetőséget ad, hogy azt csináljam amit szeretek, amiben jó vagyok és ami összhangban van az értékrendemmel.

Mi a legnagyobb hajtóerőd? Mi adja a mindennapi motivációt?

A mindennapok sokszor bedarálnak, de a kisfiam mindig elegendő motiváció, mert minden amit teszek, érte és a felnövekvő generációért teszem. Valamint engem személyesen a kihívások motiválnak és abból akad bőven a kis társadalmi vállalkozás életében.

Fotó: Paróczi Nikolett

Hogyan tudod összeegyeztetni ezt a sok mindent, amikkel foglalkozol? Mi a titkod?

Nincs titok vagy recept (sajnos). Fontossági sorrend van, amit igyekszem követni és szem előtt tartani. Ha valamivel csúszok és nem férek bele az időbe, tudom, hogy nem omlik össze a világ. Valamint vannak olyan területek amik időszakosak (pl. táska varrás – projektek/képzések), így kiegészítik egymást a tevékenységek.

Melyek a legnagyobb kihívások, amelyekkel meg kell birkóznod a munkád során?

Nekem a legnehezebb, hogy sokszor egyedül vagyok. Az adminisztráció nem a legkedvesebb feladatom és sokszor rám hárul egy jó része, még úgy is hogy van segítségem benne. Szeretek másokkal együtt dolgozni, alkotni és  a napi feladatokat egyedül végezni nehéz, főleg otthonról egy 2 éves mellől.

Biztos nagyon fontos ebben a szakmában is, hogy naprakész maradj. Te ezt hogyan éred el?

Folyamatosan nézem a lehetőségeket, hogy hova tudok menni tovább tanulni, fejlődni. Minden évben min. 1 képzésre elmegyek . Idén szerencsés vagyok, mert még csak június és már kettőn voltam és tervben van novemberre is. Valamint célom, mindig más, új emberekkel dolgozni és közösen alkotni, mert így is tudok fejlődni, inspirálódni.

A munkád mennyire jellemez téged?

100%.

Ez csak munka, hivatás (több, mint pénzkeresés), vagy hobby is?

Ez így mind egyben!

Fotó: Rosa Sanzone

Milyen terveid vannak a jövőben?

Szeretném letisztázni a tevékenységeinket és bővíteni a csapatunkat. Nem szeretnék nagy céget, de min 2-3 embert fixen hosszabb távon igen.

Milyen nyelveken beszélsz? Mennyire jellemző, hogy napi szinten kell használnod az idegen nyelvet?

A családom kétnyelvű (a férjem olasz), így már eleve napi szinten 2 nyelvet használok, azaz hármat, mert a munkám jó része angolul zajlik. Abszolút elengedhetetlen ezen a területen a minimum 1 nyelvtudás.

Kinek ajánlod ezt a pályát?

Amiben Én dolgozok annyira egyedi, hogy nem biztos hogy más megtalálja benne magát, viszont a vállalkozást azoknak ajánlom, akik hajlandóak eleinte többet beletenni, mint amennyi visszajön. Akik nem félnek kockázatot vállalni és élvezik a kihívásokat.

Általad ismert lehetőségek azok számára, akik követnének ezen az úton

Nagyon sok olyan lehetőség van, amivel belekóstolhatnak a fiatalok egy vállalkozás életébe mielőtt neki kezdenek. Az egyik szuper lehetőség, hogy kis cégnél szakmai gyakorlatos legyen valaki, illetve az Erasmus for Young Entrepreneurs is erre ad lehetőséget nemzetközi szinten.

A kiemelt képet Creative Morning NYC készítette.